Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Fırat Üniversitesinde kurulan Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi, bir yıllık süre içerisinde 26 farklı yazılım ve bilgi sistemi projesi hazırlayarak oldukça önemli bir başarıya imza attı. Geliştirilen projelerle piyasa değeri 3,5 milyon TL’nin üzerinde bir katma değer Fırat Üniversitesine kazandırıldı.
Çağın gereksinimleri ile teknolojik gelişmeleri takip eden Fırat Üniversitesi, bünyesinde kurduğu Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi ile adından sıkça söz ettiriyor.
Yerli ve milli yazılımlar üreten Fırat Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi’nde üretilen yazılımlar ticarileştirilmeye başlandı. Üniversitede üretilen yazılımlar iki üniversite tarafından satın alınarak kullanılmaya başlandı.
Diğer üniversitelerin yakından takip ettiği Fırat Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi’yle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Ulaş, “Fırat Üniversitesi, ülkemizin dijital dönüşüm ve ileri teknoloji geliştirme hedeflerine uygun olarak 2020 Aralık ayında, üniversiteler arasındaki 3. Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi’ni koordinatörlük olarak kurmuştur. Bu ofis ile Üniversitemiz başta kendi ihtiyacı olan yazılımları üretmek üzere bir vizyon ortaya koymuş ve üretilen yazılımları nihai ürününe dönüştürmüştür. Ofis, bir yıllık süre içerisinde 26 farklı yazılım ve bilgi sistemi projesini, üniversitemizin var olan 10 binlerce kullanıcısının hizmetine sunmuştur. Ayrıca bu yazılımları başta çevre illerdeki üniversiteler olmak üzere birçok üniversitenin kullanabilmesi için ticarileştirmiştir. Şu an hali hazırda iki üniversite, Fırat Üniversitesinin geliştirmiş olduğu yazılım ürünlerini satın almış ve kullanmaktadır” dedi.
Hazırlanan projeler ile üniversiteye gelir de sağladıklarını belirten Doç. Dr. Mustafa Ulaş, “Fırat Üniversitesi bu faaliyetleri, kendi öğrencilerini eğitip, onların özverili çalışmaları ve başka hiçbir kamu kaynağı kullanmadan sadece üniversitemizin sağladığı imkanlar ile gerçekleştirmiştir. Geliştirilen projeler ile piyasa değeri 3,5 milyon liranın üzerinde olan bir katma değer üniversitemize kazandırılmıştır. Yazılımların tüm lisans ve ticari hakları Üniversitemize aittir. Öğrencilerimizin bu faaliyetlerinin kurumsallaşması için üniversitemizde, alanında uzman akademisyenlerinin rehberliğinde bir açık kaynak kod-akademisi kurulmuş, bu akademi ile klasik üniversite eğitimi kalıplarının dışına çıkılarak nihai ürün geliştirme odaklı bir eğitim modeline geçiş yapılmıştır. Öğrencilerimizin, ancak saha da sahip olabilecekleri uygulama geliştirme tecrübesini, birkaç ay gibi kısa sürede kazanmaları sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Hedeflerinin ileri teknolojileri geliştirip üreterek, şehrin rekabet gücünü arttırmak ve yenilikçi yaklaşımları destekleyerek yerli ve millî teknolojiler ile Türkiye’nin her yerinde sahada olmak olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Ulaş, “Ortaya konulan bu hedefle nitelikli istihdamın Elazığ’da artması için bir kıvılcım oluşacaktır. Üniversitemizin, var olan bu insan kaynağını organize edip, ölçülebilir toplumsal katkıya dönüştüren Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’a, katkılarından ötürü Bilgi İşlem Daire Başkanımız sayın Doç. Dr. Murat Karabatak’a ve çok kıymetli ekibimize teşekkür ederim” dedi.
Kaynak: F.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü