FÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göker’in TÜBİTAK 1001 projesi kabul edildi

0
111

Haber: Arş. Gör. Erhan Kılıç

Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Göksel Göker koordinatörlüğünde hazırlanan “Yeni Medya Dikkat Endüstrisinde Stratejiler, Kullanıcı Farkındalığı ve Sürdürülebilir Mücadele Olanakları: YouTube Mikro Şöhret Ekosistemi Örneğinde Bir Araştırma” isimli projesi kabul edildi. 1 milyon 169 bin TL bütçe alan ve günümüzde bir meta değere dönüşen “dikkat” konusuna odaklanan projede 2 üniversite yer alıyor.

TÜBİTAK’ın “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı” kapsamında, FÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Göksel Göker tarafından hazırlanan TÜBİTAK 1001 projesi, “Yeni Medya Dikkat Endüstrisinde Stratejiler, Kullanıcı Farkındalığı ve Sürdürülebilir Mücadele Olanakları: YouTube Mikro Şöhret Ekosistemi Örneğinde Bir Araştırma” başlığıyla kabul edildi. 24 ay sürecek projenin bütçesi 1 milyon 169 bin TL olarak açıklandı.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Göksel Göker’in dışında projede toplam 5 araştırmacı bulunuyor. Araştırmacılar Fırat Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi akademisyenlerinden oluşuyor. Bununla birlikte projede 2 yüksek lisans ve 2 doktora öğrencisi bursiyer olarak görevlendirilecek. Böylelikle proje ekibi toplam 10 kişi olacak.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Göker, projenin amacı ile ilgili şunları kaydetti: “Bu proje, günümüzde bir meta değere dönüşen ‘dikkat’ konusuna odaklanmaktadır. Bu kapsamda yeni medya dikkat endüstrisini YouTube mikro şöhret ekosistemi örneğinde incelemeyi öneren projede, dikkat çekme stratejilerinin belirlenmesi, kullanıcıların dikkat farkındalığı ile okuryazarlığının tespit edilmesi ve dikkat çekme stratejilerine karşı sürdürülebilir mücadele olanaklarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.”

Prof. Dr. Göker projede izlenecek yöntem hakkında ise şunları ifade etti: “Projede karma araştırma metodolojisi uygulanacaktır. Nicel ve nitel veri toplama tekniklerinin kullanılacağı araştırmada, projemiz için özel olarak geliştirdiğimiz özgün bir dijital etnografi çalışması yapılacak ve dijital hikâye anlatıcılığı kullanılacaktır.”

Gerçekleştirilecek proje ile çocuklar ve gençler için dikkat rehberi niteliğinde bir çalışma ortaya konulacağını belirten Prof. Dr. Göksel Göker konuyla ilgili şunlara dikkat çekti: “Günümüzde yeni medya ve sosyal medyanın bireylerin dikkat performansları üzerinde son derece olumsuz etkilerinin olduğu görülmektedir. Bu etkiler özellikle çocuklar ve gençlerde kendisini daha çok göstermektedir. Bu nedenle proje çıktıları içerisinde öngörülen; ‘çocuklar ve gençler için dikkat rehberi’ yaşam kalitesine ve eğitim seviyesinin iyileştirilmesine katkı sunacak ve dikkat eksenli ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri getirecektir. Bu anlamda projenin en önemli hedefi ‘sürdürülebilir dikkat stratejileri’ geliştirmek ve bu konuda somut çıktı ve yaygın etki üretmektir.”

Prof. Dr. Göker bu araştırmanın özgün değerini ise şu ifadelerle dile getirdi: “Bu araştırmanın en önemli özgün değerlerinden ve yenilikçi yönlerinden biri, dikkat ile etkiyi bütünleştiren bir çıktı üretme hedefi taşımasıdır. Dikkatin etki olarak üretildiği bir endüstriyel formda, mücadele için çözüm önerileri üretmeyi amaçlayan bu proje sonucunda, ‘Dikkat Akademisi’ ismini taşıyacak bir web sitesi oluşturulacaktır. Platformda bu araştırma projesinin sonuçlarının yanı sıra, sürdürülebilir bir içerik yönetimi anlayışıyla dikkat endüstrisi üzerine araştırmalar, konuya ilişkin akademisyenlerin video anlatım içerikleri, uygulama modelleri, podcast yayınları ve kullanıcıların kendi deneyimlerine yön gösterecek dijital hikâye anlatımı videoları yayımlanacaktır.”

Proje sonucunda yeni medya çalışmaları alanına kavramsal ve kuramsal anlamda önemli katkılar ve yenilikler sunulacağı belirtilirken, bu katkıların akademik etkinlikler ve yayınlarla paylaşıma açılacağı ifade edildi.

Prof. Dr. Göksel Göker kimdir?

1979 yılında Konya’da doğan Göker, lisans ve yüksek lisans eğitimini Selçuk Üniversitesinde gazetecilik alanında tamamlamıştır. Doktorasını ise Fırat Üniversitesinde sosyoloji anabilim dalında yapmıştır. 2007 yılından bu yana Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde çalışmaktadır. İletişim sosyolojisi, kültürlerarası iletişim ve siyasal iletişim konularında araştırmalar yapan Göker’in yayımlanmış kitap ve makaleleri bulunmaktadır.