Fırat Haber

Bir yılı 16 saat olan gezegen keşfedildi

Yıldızının etrafında bir tur atması sadece 16 saat süren bir ötegezegen keşfedildi.

TÜBİTAK Bilim Genç‘te Dr. Mahir E. Ocak tarafından yayımlanan yazıya göre, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışan bir grup gök bilimci, yıldızının etrafında sadece 16 saat dolanan bir ötegezegen keşfetti. Sıcak Jüpiter olarak sınıflandırılan gezegen, Herkül Takımyıldızı’ndaki bir yıldızın etrafında dolanıyor.Ötegezegenler olarak adlandırılan, Güneş sisteminin dışındaki gezegenler Mini Neptünler, Süper Dünyalar, şişkin gezegenler gibi çeşitli isimler altında sınıflandırılır. Ötegezegen türlerinden biri de Sıcak Jüpiterlerdir. Kütle, hacim gibi özellikleri bakımından Jüpiter’e benzeyen bu gezegenler, yıldızına çok yakın yörüngelerde dolandıkları için aşırı sıcaktır. Sıcak Jüpiterlerin, yıldızlarının etrafında dolanması 10 günden daha kısa sürer. Bugüne kadar 400 civarında Sıcak Jüpiter keşfedildi.

Bir grup gök bilimci, Herkül Takımyıldızı’ndaki bir yıldızın etrafında dolanan Sıcak Jüpiter türü bir ötegezegen keşfetti. Yıldızının etrafında dolanması sadece 16 saat süren gezegen, bilinen en kısa yörünge periyoduna sahip gaz devi olarak kayıtlara geçti.

TOI-2109b adı verilen gezegenin kütlesi ve hacmi, Jüpiter’in kütlesi ve hacminin sırasıyla 5 ve 1,35 katı. Gezegenin etrafında dolandığı yıldızın kütlesi ve hacmi ise Güneş’in kütlesi ve hacminden yaklaşık %50 daha büyük.

Tıpkı Ay’ın bir yüzünün her zaman Dünya’ya dönük olması gibi, TOI-2109b’nin bir yüzü her zaman yıldızına dönük. Tahminlere göre gezegenin yıldızına dönük tarafının yüzey sıcaklığı 3.500 Kelvin civarında ki bu durum TOI-2109b’yi bugüne kadar keşfedilmiş en sıcak ikinci gezegen yapıyor.

TOI-2109b yıldızına yaklaşık 8 milyon kilometre mesafedeki bir yörüngede dolanıyor. Bu değerin ne kadar küçük olduğunun daha iyi anlaşılması için Merkür ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık 58 milyon kilometre olduğunu not edelim.

Keşfedilen gezegenin spiral biçimli bir yörünge takip ettiği ve giderek yıldızına yaklaştığı belirtiliyor. Yaklaşık 10 milyon yıl sonra TOI-2109b yanarak yok olacak.

Konu ile ilgili detaylı bilgiye Dr. Ian Wong ve arkadaşlarının The Astronomical Journal’da yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç