Fırat Haber

Epilepsi pili ameliyatı nedir?

“Epilepsi hastalığının beyindeki hücreler arasında bulunan elektriksel etkileşimin bozulması sonucunda ortaya çıkan ani ve kontrol altına alınamayan deşarjlar” olduğunu ifade eden Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Öztürk, epilepsi ve epilepsi pili tedavisi hakkında merak edilenleri gazetemiz okurları için anlattı.

“Epilepsi pili tedavisi, en az 2 yıl boyunca üç farklı çeşitteki nöbet ilacı kullanımına rağmen nöbetleri devam eden ve bizim tıbbi olarak ilaca dirençli epilepsi olarak kabul ettiğimiz hastalarda uygulanan bir tedavidir” diyen Doç. Dr. Sait Öztürk, “Bu tedavi son aşama tedavi olarak düşünülmektedir ve bu yaklaşım uygun bir yaklaşım değildir. Epilepsi pili tedavisi son çare olarak düşünülüp, yıllarca bu tedavi ertelenmemelidir.” dedi. Doç. Dr. Sait Öztürk, epilepsi hastalığı ve epilepsi pili ameliyatı hakkında gezetemizin sorularını yanıtladı.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1982 Kilis doğumluyum. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra, 2010-2015 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalında uzmanlık eğitimimi tamamladım. 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri Harvard Tıp Fakültesinde Fonksiyonel Beyin Cerrahisi alanında Prof. Dr. Ron. L. Alterman ile çalışmalarda bulundum. Ardından 2016 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalında akademik hayatıma başladım ve 2019 yılında ise doçent unvanımı aldım.

Epilepsi hastalığı nedir?

Epilepsi hastalığı beyindeki hücreler arasında bulunan elektriksel etkileşimin bozulması sonucunda ortaya çıkan ani ve kontrol altına alınamayan deşarjlardır.

Ülkemizde epilepsi hasta sayısı ne civardadır?

Epilepsi hastalığının toplumda görülme sıklığı yüzde 1 olup, bu oranlar dikkate alındığında ülkemizde toplam 800 bin epilepsi hastası olduğu düşünülmelidir.

Epilepsi hastalığı doğuştan mı geliyor, yoksa sonradan mı oluyor? Bu hastalığın belirtileri nelerdir? Bir insan sağlıklıyken sonradan da epilepsi hastası olabilir mi?

Epilepsi hastalığının birçok sebebi vardır. En sık nedenler ise anne karnında beyinin gelişim kusuru, geçirilmiş ateşli hastalık, beyinde lekelenme veya beyin içinde var olan kitleler, kafa travması, genetik geçişli bazı hastalıklardır. Kısacası bazı hastalarda doğuştan, bazı hastalarda ise doğum sonrası ortaya çıkan hastalıklardan ötürü epilepsi hastalığı gelişir.

En yaygın belirtiler ise ani gelişen vücutta kasılmalar olup çok farklı tipte belirtiler ortaya çıkabilir (sabit bir noktaya takılı kalmak gibi).

Her sağlıklı birey ise epilepsi hastalığı ile karşı karşıya kalabilir ve herkes bu hastalık açısından risk altındadır.

Epilepsi hastalığı en çok kimlerde oluyor? Bu hastalıkta genç ya da yaşlı ayrımı oluyor mu?

Hastalık sıklıkla çocukluk yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Ancak az da olsa erişkin yaş gruplarında da görülebilmektedir.

Epilepsi tanı yöntemleri nelerdir?

Epilepsi hastalığı klinik bir tanıdır. Çekilen beyin filmi veya EEG dediğimiz beyindeki hücrelerin elektriksel aktivitesini ölçen yöntemler sadece tanıyı destekler.

Epilepsi hastalığının tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Epilepside tedavi; epilepsinin nedenine göre uygulanır. Şayet hastalığın sebebi beyindeki bir leke veya kitle ise öncelikli olarak o bölgeye cerrahi müdahale yapmak gerekir. Beyin görüntülemelerinde herhangi bir sorun saptanmayan hastalarda ise öncelikli olarak nöroloji hekimlerimizin kontrolünde ilaç tedavilerine başlanır.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 50’nci hastaya epilepsi pili takılarak tedavi edildi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

2019 Temmuz ayında başladığımız ilk epilepsi pili ameliyatı ardından ülkemizin birçok farklı bölgesinden hastanemize ilgili tedavi için başvurular oldu. Her hastayı özenli bir şekilde nöroloji, beyin cerrahi ve psikiyatri hekimlerimiz ile değerlendirip, epilepsi pili tedavisine uygun gördüğümüz hastalarımızın en fazla iki gün içerisinde ve hiçbir ücret talep etmeden uyguladık. Hem bölgemizde, hem de ülkemizde bu ameliyatların yapıldığı yer sayısı sadece birkaç merkez olduğu için kısa süre içerisinde bu rakamlara başarılı sonuçlarla ulaştık.

Hangi hastalara epilepsi pili takılıyor? Pil takılması olayı en son aşamamı acaba?

Epilepsi pili tedavisi, en az 2 yıl boyunca üç farklı çeşitteki nöbet ilacı kullanımına rağmen nöbetleri devam eden ve bizim tıbbi olarak ilaca dirençli epilepsi olarak kabul ettiğimiz hastalarda uygulanan bir tedavidir. Aslında bu tedavi son aşama tedavi olarak düşünülmektedir ve bu yaklaşım uygun bir yaklaşım değildir. Epilepsi pili tedavisi son çare olarak düşünülüp, yıllarca bu tedavi ertelenmemelidir.

Epilepsi pili ameliyatları riskli ameliyatlar mıdır?

Beyin cerrahi ameliyatları içerisinde en az riskli ameliyattır.

Pil takılan hastalarda iyileşme oranı nasıl?

Epilepsi pili ameliyatı uygulanan ilaca dirençli epilepsi hastalarında 1’inci yıl sonuçları incelendiğinde nöbetlerin ameliyat öncesine kıyasla yüzde elli oranda azaldığı görülür.

Çevre illerden de hasta yoğunluğunuz oluyor mu?

Epilepsi pili ameliyatı uyguladığımız hastaları incelediğimizde bölgemiz başta olmak üzere, ülkemizin tüm bölgelerinden hastalarımızı ameliyat ettik. Ankara, Adana, Gaziantep, Sakarya, Bursa, Konya, Çorum, Antalya, Sivas gibi farklı şehirlerden hastalarımızın ameliyatını yapmış olmak hem şehrimiz hem de hastanemiz için büyük bir kazanımdır.

Epilepsi pili ameliyatının maliyeti ne kadardır?

Bu ameliyatın ortalama 80 bin TL maliyeti olup, tüm masraflar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.