Fırat Haber

FÜ’de 3700 adet endemik bitki türü doğaya kazandırıldı

Fırat Üniversitesi Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı ve Serasında bu sene 200 adet Batman/Sason Ters Lalesi, 1000 adet Diyarbakır-Çermik yöresine ait Dicle Koruğu ve 1000 adet Malatya/Darende’ye ait Has Tülübaş bitkileri olmak üzere toplamda 2200 adet endemik bitki türü mikro çoğaltım yöntemiyle üretti.

Kırmızı bültende tür eylem planında yer alan ve evvelki sene Malatya’da yaşanan sel felaketinden dolayı nesli ciddi tehlike altında olan Has Tülübaş bitkisi üzerinde çalışmalar yapan FÜ Öğretim üyesi Doç. Dr. Aykut Topdemir ve ekibi, 3700 adet endemik bitki türünü üreterek doğaya kazandırdılar.

FÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Üstündağ’ın da katıldığı programla Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı ve Serasında üretilen bitkiler Malatya ve Diyarbakır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüklerine teslim edilerek doğal lokalitelerinde dikimlerinin yapılabilmesi için gönderildiler.

Bitki Doku Kültürü Laboratuvarında görevli Doç. Dr. Aykut Topdemir, Fırat Üniversitesi tarafından Bitki Doku Kültürü Laboratuvar ve Serasında yapılan invitro ortamdaki bu tip mikroçoğaltım çalışmaları sayesinde bölgemizde ve ülkemizde yer alan pek çok nesli tehlike altında olan bitkilerin üretiminin yapılarak doğaya kazandırılması işlemlerine devam edileceğini belirtti.

Kaynak: FÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü