Fırat Haber

Nasıl yaratıcı yazar olunur?

Yazı: Berivan Beçene

Düşünceyi ve sözü kelimelere dönüştürerek, kâğıda geçirmek olarak açıklayabileceğimiz yazmak eylemi; insanın, hayalinde yaşattığı duyguyu, düşünceyi yaşama aktarmanın yanında, yaşamın stresini de en aza indirmek için faydalı bir yöntemdir. Her insanın konuşacak bir hikâyesi vardır. Bunları yazmak, insanı hem rahatlatır hem de sosyalleştirir. Peki, yazmak için belirli bir yöntem var mıdır?

Her yazarın yazma konusunda kendi yöntemi vardır ve bu yöntemi de kendi oluşturur. Başka yazarların deneyimleri bu süreçte her zaman doğruyu işaret etmez. Lakin her deneyim de yanılgılarla birlikte anlamlıdır. Yaratıcı yazarlık eğitiminin verildiği bir çok online eğitim var. Peki yazar adayları bu eğitimlerden neler beklemeli?

Yazarlığa ilk adımlar

Öncelikle yazar adayı, yazmak isteyip de yazamama durumunu aşmalıdır. Dil ve üslup konusundaki becerilerini geliştirmeli, dolayısıyla çokça okuma yapmalı ve yazı yazmalıdır. Yazmak elbette bir yetenektir fakat mucizevi bir mahiyette değildir. Kişinin azıcık da olsa kendini ifade edebilme becerisi ve isteği varsa, o zaman yazarlık konusunda adımlar atabilir. Nasıl mı? Elbette çalışarak. Yazarlık yolunda çalışma planı için üç önemli kural vardır:

  1. Çok okumak: Yazar adayı, eline geçen her şeyi okumalıdır. Böylece gözlem yeteneği gelişir ve iyiyi, güzeli ayırt etmek de mahir olur. Bunun yanında keyif aldığı türde kitapları okumalıdır.
  2. Çok yazmak: Yazar adayı, korkmadan, sıkılmadan yazmalı ve hedef kitleye hitap ederek onları hikâyeye dahil etmelidir. Bu şekilde okurunda hayal gücünü kullanmasına fırsat verir.
  3. İş gibi görüp, emek vererek çalışmak: Yaratıcı yazar adayının, kendi düzenini kurması önemlidir. İster her gün aynı saatte ister her gün iki saat ayırarak yazmaya vakit ayırmalıdır. Önemli olan disiplinli ve ciddi bir şekilde zaman ve emek harcamak ve çok çalışmaktır.