Fırat Haber

Türkiye’nin kızıl sincabı

Sciurus vulgaris / Ecureuil roux / Red Squirrel

Sincapgiller ailesinde yer alan kızıl sincapların en önemli özelliklerinden biri, kulaklarındaki uzun tüylerdir.  
TÜBİTAK Bilim Genç’te yer alan yazıya göre, kuyrukları uzundur ve kulaklarındaki gibi uzun tüylerle kaplıdır. Kuyruklarını daldan dala atlarken dengelerini sağlamak için kullanırlar. Sık sık kuyruklarını sırtlarına doğru eğerek dururlar.

Kürkleri yaşadıkları bölgeye göre açık sarı, koyu kahverengi, gri-kahverengi, kırmızı-kahverengi, parlak kestane, siyah gibi farklı renklerde olabilir.

Kırmızı renkte olanları kışın daha gri bir görünüm alır. Ülkemizde yaşayanları çoğunlukla kırmızımsı gri renktedir.

Alt tarafları ise tamamen beyazdır.

Ne kadar büyüktürler? 

Başlarından kuyruklarına kadar uzunlukları 34 cm ila 43 cm olup ağırlıkları 250 g ile 340 g arasında değişir.

Ne ile beslenirler? 

İğne yapraklı ağaçların tohumlarını, meşe palamutlarını ve kabuklu yemişleri yerler. Özellikle de çam ve porsuk ağacının tohumlarını çok severler.

Nerelerde yaşarlar? 

Kızıl sincaplar, çoğunlukla Avrupa ve Kuzey Asya’nın ormanlık ve ağaçlık bölgelerinde yaşar. Türkiye’de ise Trakya, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülürler.

Yaşam alanı olarak iğne ve geniş yapraklı ormanları tercih ederler.

Diğer sincapların çoğunda olduğu gibi kızıl sincaplar besinlerini toprağa gömer ya da ağaç kabuğunda saklar. Bu şekilde unutulan tohumlar filizlenerek yeni ağaçların oluşmasını sağlar. Böylece sincaplar ekosisteme fayda sağlar.

Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından açıklanan Kırmızı Liste’nin “Düşük Riskli” kategorisinde yer alırlar. Bu durum, doğadaki sayılarının yüksek olduğunu gösteriyor.

Kaynak: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/