1928 yılından beri hizmet veriyor: Kapalı Çarşı

0
1049

Haber: Funda Kaya

Elazığ’ın simge bölgelerinden olan Kapalı Çarşı, 1928 yılında kurularak hizmete girmiştir. Restorasyon çalışmalarının ardından tarihi çarşı yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldi. 

Hükümet Konağı’nın 40-50 metre aşağısında bulunan çarşının, kuzey ve güney tarafında birer adet, doğu ve batısında ise ikişer adet olmak üzere 6 adet giriş ve çıkışı vardır. Hemen hemen her çeşit yöresel ürünleri bulabileceğimiz bu tarihî mekanın içerisinde, aynı zamanda balıkçılar çarşısı, kasaplar çarşısı ve yan tarafında da bakırcılar çarşısı bulunmaktadır.

Çarşının üzeri ağaç esaslı ahşap bir çatı ile kapatılmıştır. Son dönemlerde kötü bir görünüm sergileyen çarşının çatısı, yakın zamanda değiştirilerek ahşap olarak yenilenmiştir.

Önceleri yüksek rütbeli memur sınıfının gıda ürünleri için tercih ettiği yer, kapalı çarşı mağazalarıydı. Aslında o dönemdeki kasap dükkanlarının hemen hemen tamamı, bu çarşının içerisinde bulunmaktaydı. Öyle ki buraya daha çok kasaplar çarşısı denilirdi.

Çarşıda, Elazığ yöresine ait baharat çeşitleri, badem şekeri, pekmez, tulum peyniri, kayısı, üzüm kurusu, orcik gibi birçok ürün bulunur. Elazığ’ın önemli ve en eski ticaret merkezi olan Kapalı Çarşı, sadece yerel halkın değil aynı zamanda Elazığ’a gelen turistlerin de uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. 2013 yılında tarihi yapısının bozulmayacak şekilde restore edilmesinden sonra popülaritesini iyice arttırdı.

Elazığ’ın mutfak kültürünü yakından tanıma fırsatı bulabileceğiniz Elazığ Kapalı Çarşı esnafı ise işinin ehli ve tecrübeli insanlardan oluşuyor.

Günün her vaktinde kalabalık ve hareketli olan bu tarihi pazar yeri, 1928 yılından beri hizmet vermektedir. Kadayıf tatlısı ve künefe yapımı için kullanılan tel kadayıfını özel pişirme saçlarında taze olarak üretip satan kadayıfçı dükkanları da yine kapalı çarşı içinde bulunmaktadır.