Elazığ’da tarihi Harput Kalesi’nde 2021 yılı iç kazı çalışmaları başladı

0
147

Elazığ’da tarihi Harput Kalesi’nde 2021 yılı iç kazı çalışmaları başladı. İlk kazmayı Elazığ Valisi Erkaya Yırık ile Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş vururken, bu yıl 3 noktada toplamda bin metrekarelik alanda çalışmaların süreceği kaydedildi.

Tarihi kaynaklara göre MÖ 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan Harput Kalesi’nde; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği ile Fırat Üniversitesi işbirliğinde 7 yıl önce yeniden başlatılan kazı çalışmaları her yıl düzenli olarak sürüyor. Bu yıl Urartu kutsal alanı, gizli geçit alanı ve Bizans katmanı olmak üzere yaklaşık bin metrekarelik alanda kazı çalışması yapılacağı öğrenildi. 

Çalışmalarda Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç’ın kazı başkanlığında 40 kişilik ekip görev alıyor. 4 ay sürecek olan kazı çalışmaları düzenlenen tören ve kurdele kesimi ile başladı. Ardından Harput Kale kazısı fotoğraf sergisi gezildi. 

Harput iç kale kazısı 2021 yılı çalışma sezonunun başladığını aktaran Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, “Harput’ta yerleşimin milattan önce 4 bin yıllarında başladığı, araştırmalar ve buluntularla kesinleşti. Harput Kalesi’nde ise en az milattan önce 8. Yüzyılda Urartu yerleşimlerinin yoğun olduğunu bilmekteyiz. Bu seneki alan çalışmalarında özellikle 2 tane kutsal alanı turizme kazandırılmasıdır. 2 sarnıçtır. Biri tarihsel olaylara tanıklık etmiş, zindan olarak da kullanılan alanın turizme kazandırılmasıdır. Bu kutsal alanlardan gizli geçitlerden 2 tanesini yine bu sene turizme kazandırmayı planlıyoruz. Ayrıca kalenin içinde Osmanlı dönemine ait bir konutumuz var. Projesi bitme aşamasındadır. Onun da uygulaması için kaynak arayışımız devam ediyor. Buradaki çalışmalarımızın nihai hedefi kısa süreli değildir. Bu işler aşama aşama gidince belli bir sonuca varacaktır.” diye konuştu.

Kaynak: F.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü