Fırat Üniversitesi Elazığ’ın ticari potansiyelini geliştirmeye katkı sunacak

0
114

Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ulaş yürütücülüğünde, Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Murat Karatabak, Dr. Öğretim Üyesi Yunus Santur ve Arş. Gör. Dr. Ferhat Uçar tarafından hazırlanan “Code-23 Fırat Yazılım Atölyesi” Projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile yazılım firmalarının uzaktan çalışma uyumluluğu ile Elazığ’da nitelikli istihdam kapasitesi artacak ve Elazığ’ın bir yazılım üssü olma potansiyeli ortaya çıkacak.

Yazılım Atölyesi Projesi Fırat Üniversitesinin yazılım ve bilişim alanlarında uzman akademisyenleri ve 4 binden fazla ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencisi ile ortaya koyduğu büyük potansiyelinin bir çıktısını yansıtıyor.

Proje kapsamında, sektörde insan kaynağı ihtiyacı yüksek olan ve Türkiye’nin hizmet ve iş gücü ihraç ettiği alanlarda 7 farklı eğitim verilecek. Bu eğitimler kapsamında yine Fırat Üniversitesinin literatüre kazandırdığı Piramit Eğitim Modeli “FIRAT-UG” metodu ile bilinen tüm lisans eğitimi ve hızlandırılmış uzmanlaştırma eğitimlerinden daha hızlı deneyim kazanma ve sektöre giriş hedefi ortaya koymakta. Projede Oyun Geliştirme, Web Uygulama Geliştirme, Mobil Uygulama Geliştirme, Siber Güvenlik, Gömülü Sistemler, Yapay Zeka ve Büyük Veri, İş Analistliği gibi sektörlerde insan kaynağı ihtiyacının giderek arttığı, iş gücü ihracatının yapıldığı ve girişimci ekosisteminin gelişmeye açık olduğu uzmanlık alanları tercih edildi.  Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan faaliyetler, Fırat Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörlüğünün (DDYO) kurulduğu günden itibaren yapmış olduğu faaliyetler ve yazılım geliştirme metotlarının geliştirilmesinde büyük bir ivme kazandıracak.

Proje ile gerçekleştirilen faaliyetler ile Elazığ özelinde yazılım geliştirme hızlandırma merkezi oluşturulacak. Proje kapsamında istihdama katılmanın hızlandırılması ve yazılım girişimciliği ekosistemine katkıların olması hedefleniyor. Elazığ’da oluşan bu potansiyel, yazılım firmalarının bölgeye olan ilgilisi artıracak ve bu proje çıktıları ile yazılım anlamında bölgede sürdürülebilir bir cazibe merkezi oluşturulmuş olacak. Yazılım firmalarının uzaktan çalışma uyumluluğu ile Elazığ’da nitelikli istihdam artacak, Elazığ’ın bir yazılım üssü olma potansiyelini sahaya yansıtarak katma değeri yüksek olan yazılım sektörünün Elazığ’ın ticari potansiyelinin de  gelişmesine önemli katkılar sağlayacak.

Bölgede ilk kez yazılım geliştirme ar-ge laboratuvarı kurulacak

Proje kapsamında eğitim alan katılımcılar için iki farklı hedef ortaya konuldu. Bu hedeflerden biri sektör ihtiyacının giderilmesi, diğeri ise yazılım girişimciliği ekosistemine katkı sunulması. Yine proje kapsamında bölgede ilk defa Yazılım Geliştirme Ar-Ge laboratuvarı kurulacak ve bu laboratuvar bölgede faaliyet gösteren ilgili bütün firmalara kapılarını açarak, üniversite-sanayi iş birliğinin gelişmesinde de ciddi katkı sağlayacak. Proje ile mühendislik alanlarına yakın bilim dallarından lisans mezunu olmuş ama aktif iş arayışında olan insanlar için de kariyer değişikliği yol haritası önerisinde bulunuluyor.

Fırat Üniversitesi tarihinde yürütülen en yüksek bütçeli projelerden biri”

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş projeyle ilgi olarak, “Bilişim ve yazılım alanlarında ülkemizdeki önemli merkezlerden biri olan Fırat Üniversitesinde ‘Code-23 Fırat Yazılım Atölyesi’ projesinin yürütülecek olması hem Elazığ’a hem de ülkemize büyük fayda sağlayacak” dedi. Prof. Dr. Göktaş aynı zamanda projenin hazırlanmasında emeği geçen bütün akademisyenleri kutladı.

Projenin Fırat Üniversitesi tarihinde yürütülen en yüksek bütçeli projelerden biri olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Göktaş, desteklerinden ötürü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ve Fırat Kalkınma Ajansına teşekkür etti. Bu proje ile farklı alanlarda eğitim gören, yazılım ve bilişime ilgi duyan öğrencilerin de ilgili alanlarda yetiştirilmesinin sağlanacağını, 11. Kalkınma Planı ile hedeflenen çıktılara ulaşılmasına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

Kaynak: FÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü