Fırat Üniversitesi Hastanesinde immün plazma yöntemiyle Covid-19 tedavisi yapılıyor

0
674

Tüm ülkelerde salgına yakalanmış pozitif hastalara bağışıklık kazandırmak için kullanılan immün plazma yöntemi tedavisi Fırat Üniversitesi Hastanesinde başladı.

Koronavirüsü yenenlerin bağış yapmalarıyla gerçekleşen immün plazma yönetiminde, Türkiye’de ilk defa bir aile aynı anda donör oldu.

Elazığ’da 31 Mart’ta koronavirüse yakalanan Adem Gözütok (47) ve eşi Ayşe (45) ile kızları Pınar (23) ile Bahar (20), Fırat Üniversitesi Hastanesi bünyesindeki Pandemi Hastanesinde tedaviye alındı. Gözütok ailesi, hastanede bir hafta süren tedavilerinin ardından koronavirüsü yenerek, taburcu oldu. Taburcu olan Adem Gözütok, kızları Pınar ve Bahar ile birlikte immün plazma tedavisi için gönüllü donör olmayı kabul etti.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Gözütok ailesinin gönüllü olarak donör olmayı kabul ettiklerini belirterek, aileden alınan plazmayı, ihtiyacı olan hastalara immün plazma yönetimiyle ulaştıracaklarını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Demirdağ şunları söyledi: “1 ay önce Covid-19 hastalığı nedeniyle hastanemize yatan bir aile gönüllü olarak donör olmayı kabul etmişlerdi. Bu vesile ile bizde bu donörlerimizden kan alıp plazmalarımızdan ayırdıktan sonra ihtiyacı olan hastalara bu plazmayı ulaştırmak amacıyla işlemi başlattık. Başka hastalarımızda var. İnşallah onlarında tedavi süreleri bittikten sonra gönüllü olduklarında onlarla da bu işlemi yapmayı planlıyoruz. Peki bu plazma hangi hastalara uygulanır? Mutlaka kişinin hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş olması lazım. Bu hastaların iyileştiğini laboratuvar ortamında yapılan testlerle ispatlamamız gerekiyor. Hastadan alınan iki numunenin negatif ve antikorun da pozitif olması lazım. Bu hastalarımızda bu işlemler tamamlandı. Özellikle Covid-19 hastalığı alıp tedavi altına alınan yoğun bakıma girmeden kısa süre önce vücutta inflamatuarın oluşmadığı dönemde vermek lazım ki bu verdiğimiz plazmalar virüse bağlanıp virüsü notüralize olayını gerçekleştiriyor. Vücutta bu virüse karşı inflamatuar oluşmuyor, oluşmayınca da hastalık daha hafif seyrediyor. Gönüllü olan aileye teşekkür ediyorum. Bu plazma tedavisi bulaşıcı hastalıklar için uygulanan bir yöntem. Covid-19 salgını nedeniyle hastaların yoğun bakıma ihtiyaç duyması ve yaygın akciğerin tutulması nedeniyle önemli bir tedavi yöntemlerinden birisidir.”

“Türkiye’de aynı anda ilk defa bir aile bağışçı oldu

 Türkiye’de bir ailenin aynı anda ilk defa bağışçı olduğu ilk durum olduğunu aktaran Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Merter de “Bir ailenin beraber yaptığı ilk durum, bence çok hoş bir olay ve umarım Covid-19 nedeniyle tedavi görmüş hastalarımızdan uygun olanlar varsa onlara da bir ilham olur ve diğer hastalara da faydaları dokunur. Bizim ilimizde Fırat Üniversitesi Kan Merkezi bu plazmayı toplamaya şuanda yetkili ve donanımlı tek merkez. Hem çevre illere hem de kendi ilimize bu etkili tedaviyi sağlamaya çalışıyoruz. Bu plazma yöntemini saklayıp bir yıl içerisinde kullanılabiliyor. Bir bağışçı iki kişiye yardımcı oluyor ve topladığı plazmayı bir yıl saklayabiliyoruz. İhtiyaç duyarsak aynı haftada iki defa bile toplayabiliyoruz ama ideal on gün arayla toplanması. Kritik olan hastalarımız olursa il içinde il dışında hemen anında gönderebiliriz” ifadelerini kullandı.

Bundan yaklaşık bir ay önce eşinde rahatsızlık belirtileri olduğunu ve bundan dolayı Fırat Üniversitesine başvurduklarını anımsatan bağışçı Adem Gözütok (46): “Tahlillerimiz yapıldı ve sonuçlarımız pozitif çıktığı için hastanede yatışımız oldu. Bizim testlerimiz pozitif çıkınca evdeki çocuklarımızı da karantinaya aldılar. Taburcu olduk. Yatan hastalar için hocamız bizden kan istedi. Eğer bir can kurtarmaya bir faydamız olacaksa seve seve kanımızı vermeye hazırız. Ailecek geldik.” diye konuştu.