Fırat Üniversitesi tarihinde ilk kez bir patent ticarileşti

0
172

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Rişvanlı ve Dr. Öğr. Üyesi Burak Tanyeri tarafından hazırlanan buluş ticarileşti. Fırat Üniversitesi tarihinde ilk kez bir patent ticarileşmiş oldu.

TEKNOFEST 2021 içerisinde gerçekleştirilen ISIF’21 buluş fuarı yarışmasında Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Rişvanlı ve Dr. Öğr. Üyesi Burak Tanyeri’nin buluş sahibi olduğu “Elektirikli Teat Depping” isimli patent “Altın Madalya” ödülüne layık görülmüştü.

TÜBİTAK desteği ile yürütülen projeden üremiş olan bu ürün ile süt ineği besiciliğinde mastitit hastalığını önlemek için geliştirilmiş en etkili yöntem olarak değerlendirilmekte.

Prof. Dr. Rişvanlı ve Dr. Öğretim Üyesi Tanyeri’nin buluş sahibi olduğu patent, iş dünyasının dikkatini çekti ve Fırat Üniversitesinde hazırlanan buluşa talipli olundu.

Rektörlük makamında gerçekleştirilen patent devir sözleşmesi imza törenine Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, TEKNOKENT Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın, buluş sahibi akademisyenler Prof. Dr. Ali Rişvanlı, Dr. Öğr. Üyesi Burak Tanyeri ve Artange Makine Elektrik Elektronik Mühendislik LTD. ŞTİ. Sahibi Murat Karataş katıldı.

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, “Üniversitemiz tarihinde ilk kez bir patent ticarileşmiş oldu. Bu nedenle hem akademisyenlerimize hem de firma yetkililerimize çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bu durum tüm akademisyenlerimize de örnek teşkil eder ve bundan sonra hocalarımız geliştirdikleri ürünleri bu şekilde ticarileştirmiş olur. Ben emeği geçen akademisyenlerimizi tebrik ediyorum” dedi.

Patent sahiplerinden Prof. Dr. Ali Rişvanlı, “Geliştirdiğimiz ürünün Fırat Üniversitesinde ticarileşen ilk patent olması ve aynı zamanda Uluslararası ISIF fuarından ödül alması da bizleri çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Patent sahiplerinden Dr. Öğr. Üyesi Burak Tanyeri, “Hayvan sağlığı alanında yeni bir yöntem geliştirdik. TÜBİTAK desteği ile yürütülen projeden üremiş bu ürün Süt ineği besiciliğinde mastitit hastalığını önlemek için geliştirilmiş en etkili yöntem olarak değerlendirilmektedir. Bu yöntemin tüm süt işletmecisi ve sığır besicilerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Fırat Üniversitesinde ilk ticarileşen ürünü geliştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuşu.

Artange Makine Elektrik Elektronik Mühendislik LTD. ŞTİ. Sahibi Murat Karataş ise buluşun çok başarılı olacağını ve dünya çapında büyük bir satış yapacağını düşündüğünü söyleyerek Fırat Üniversitesi akademisyenlerini tebrik etti.

Kaynak: F.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü