FÜ, 10 çalışma ile TÜBİTAK Deprem Çalışmaları Konferansı’nda yer aldı

0
95

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından sahaya inen araştırmacıların elde etmiş oldukları çalışmalar ve değerlendirmeler TÜBİTAK tarafından düzenlenen Sanal Konferansla kamuoyuyla paylaşıldı.  

Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı ile TÜBİTAK “Bilimle Birlikte Başaracağız” mottosuyla yüzlerce bilim insanını buluşturdu. Depremlerin hemen sonrasındaki saha araştırmalarına odaklanan projeler ile 2021 yılında TÜBİTAK’ın açmış olduğu deprem alanındaki özel çağrı kapsamındaki uzun vadeli ileri araştırmalar projelerinin çıktıları konferansta paylaşıldı.

Konferansın açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve AFAD Başkanı Yunus Sezer yaptı.

Konferansta depremlerin sonrasında hemen açılan TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında desteklenen 124 proje ile 1001 Deprem Özel Çağrısı kapsamında desteklenen 79 proje ele alındı.

Konferansa FÜ akademisyenleri yürütücülüğünde hazırlanan 8 1002-C projesi ile 2 adet 1001 Deprem Özel Çağrısı kapsamında desteklenen projeler sunuldu.

1002-C kapsamında, aşağıda belirtilen projelerin sunumları gerçekleştirildi:

FÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan AKSOY tarafından hazırlanan “Doğu Anadolu Fay Zonu Üzerinde Meydana Gelen 7,7 Pazarcık (K.Maraş) ve 7,5 Elbistan (K.Maraş) Depremlerinin Saha Gözlemleri” Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkut SAYIN tarafından hazırlanan “Malatya’da Bulunan Tarihi Yapıların 6 Şubat 2023 Depremleri Sonrası Değerlendirilmesi”

FÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkut YALÇIN tarafından hazırlanan “Kahramanmaraş Depremi Sonrası Karayollarında Meydana Gelen Büyük ve Küçük Ölçekli Deformasyon Envanterinin Oluşturulması”

FÜ Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner BUYTOZ tarafından hazırlanan “Afet Bölgesinde Deprem Sonrası Yıkılan Binalarda Kullanılan Nevrürlü İnşaat Çeliğinin Mikroyapı İncelemesi ve Bazı Mekanik Özelliklerinin Tespiti”

FÜ İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Oğuz AKDEMİR tarafından hazırlanan “Pazarcık ve Elbistan Depremlerinin Yol Açtığı Hasarda Zemin Duyarlılığının Payı ve Analizi”

FÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÖKÜM tarafından hazırlanan “Ekinözü-Kahramanmaraş Depremi’nin (M=7.6) Yüzey Kırığının Haritalanarak Depreme Kaynaklık Eden Fay Segmentlerinin Belirlenmesi”

FÜ İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aşır Yüksel KAYA tarafından hazırlanan “6 Şubat 2023 Pazarcık (Kahramanmaraş) 7.4 Mw Depreminin Malatya Bölgesinde Yapısal Hasarın Web CBS Kullanılarak Tespit Edilmesi”

FÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Muhammet Gökhan ALBAYRAK tarafından hazırlanan “Kahramanmaraş ve Gaziantep Depremleri Sonucunda Yıkılan Binalarda Kullanılan Farklı Tip İnşaat Çeliklerinin Mekanik Özelliklerinin Deprem Sonrası Hasar Durumlarına Göre İncelenmesi”

Ayrıca 1001 Deprem Özel Çağrısı kapsamında; FÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan AKSOY tarafından hazırlanan “Doğu Anadolu Fay Zonunun (Dafz) Erkenek ve Sürgü Segmentlerinin Deprem Davranışının Çok Disiplinli Yöntemlerle İncelenmesi” ve FÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÖKÜM tarafından hazırlanan “Doğu Anadolu Fayı’nın Palu ve Pütürge Segmentlerinde Yüzey Kırığı Oluşturan Deprem Döngüsünün Araştırılması” başlıklı projelerin sunumları gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, yüzyılın afeti olan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında verilerin sahadan toplanmasının özellikle depreme dirençli şehirler oluşturulmasında büyük önem arz ettiğini belirterek sağladığı destekten ötürü TÜBİTAK’a teşekkür etti.

Üniversite olarak depremden etkilenen 11 il içerisinde yer alan Elazığ’da bulunmalarına rağmen akademisyenlerin görev bilinciyle ilk günden itibaren Ar-Ge çalışmaları için sahada yer aldığını belirterek, çalışmalar gerçekleştiren akademisyenlere teşekkür etti.

Sanal konferansa FÜ akademisyenlerinin 10 sunum ile katıldıklarını, araştırmacı olarak da sunulan çeşitli bildirilerde akademisyenlerimizin yer aldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Göktaş, Fırat Üniversitesinin deprem konusunda çalışan farklı disiplinlerde akademisyenleri ile Türkiye’deki yetkin üniversitelerden biri olduğunu ifade etti.

YÖK tarafından onaylanan Araştırma Üniversitesi öncelikli alanlarından birinin “Deprem Çalışmaları” olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Göktaş, depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu söyleyerek afetlerin etkisini azaltmak için FÜ bünyesinde “Deprem Araştırmaları Enstitüsü” kurulması için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: FÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü