FÜ’de endemik bitki türleri laboratuvar ortamında çoğaltılıp doğaya kazandırıldı

0
115

Bitki Doku Kültür Laboratuvarı, Fırat Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışmalar kapsamında bin 500 adet Diyarbakır bölgesinde yetişen endemik Dicle Koruğu (Rosularia blepharophylla Eggli) bitkisi üretildi. Yetiştirilen bitkiler doğayla buluşturulmak üzere Doğa Koruma Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğüne teslim edildi.  Düzenlenen törene, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, DKMP 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Biyo Mühendislik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Aykut Tokdemir katıldı.

Bitki Doku Kültür Laboratuvarı sorumlusu Biyomühendislik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Aykut Tokdemir, şuanda nesli tükenmekte olan bin 472 adet Dicle koruğu ve 62 adet de kaba mayasıl bitkisi türünün laboratuvar ortamında üretilerek doğayla buluşması için Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne teslim edildiğini söyledi.  Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Üniversitede görev yapan hocaların birlikte çalışarak laboratuvar ortamında nesli tükenmekte olan endemik bitkileri çoğalttığını belirterek, “2021 yılında Doç. Dr. Aykut Tokdemir hocamızı görevlendirdik. Arkadaşlarımız birlikte çalışarak laboratuvar ortamında nesli tükenmekte endemik bitki dediğimiz yöreye ait birtakım bitkilerin laboratuvar ortamında çoğaltılmasıyla ilgili çalıştılar. Bugün Diyarbakır yöresine ait 2 bitki türü bunlarda ilk ürünlerimiz oldu. Bundan sonrada laboratuvarda arkadaşlarımızın da sayısını artırarak ülkemizdeki çeşitli bitkilerin laboratuvar ortamında çoğaltılması gerçekleştirilecektir” dedi.

Nesli tehlike altında olan endemik ve lokal endemik türlerin çoğaltılması maksadıyla DKMP Genel Müdürlüğü tarafından Elazığ’da ilk defa Doku Kültür Laboratuvarı kurulduğunu belirten Bölge Müdürü Ahmet Çörtürk ise “Seramız açık alanı 3 bin metrekare kapalı alanı ise bin 70 metrekaredir. DKMP Genel Müdürlüğü olarak biyo çeşitliliğin korunması, gelecek nesillere aktarılması maksadıyla tüm illerde biyolojik çeşitlilik izleme ve envanter çalışmaları yapıldı. Daha sonra buradan elde edilen gemiler Nuhun gemisi denen veri tabanına yükledi. Bu yüklenen verilerden nesli tehlike altına olan endemik ve lokal endemik türler için tür koruma eylem planları hazırladı. Diyarbakır’ın lokal endemiği olan kabam mayasıl ve Dicle koruğu bitkilerinin çoğaltılması için numuneler laboratuvara getirildi. Hocalarımızın çalışmalarıyla şuanda bin 472 adet Dicle koruğu ve 62 adet de kaba mayasıl bitkisi üretildi” diye konuştu.

Kaynak: F.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü