FÜ’de “Uluslararası Kadın Çalışmaları” konulu konferans düzenlendi

0
1

Fırat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Yalova, Süleyman Demirel, Düzce, Sakarya, Giresun, Sinop ve Çanakkale 18 Mart Üniversitelerinin paydaşı olduğu “Uluslararası Kadın Çalışmaları” konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Doğru, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bahar Demirel, Fırat Üniversitesi Kadın Kolları Başkanı Hülya Göktaş, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanı ve Ankara Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Eski hakem ve İstanbul Okan Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Orta, İstanbul Ticaret Üniversitesinden Prof. Dr. Ömer Çaha, Galatasaray Üniversitesinden Prof. Dr. Zeynep Özlem Üskül Engin, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bahar Demirel, kadının akademiden siyasete, ekonomiden karar alma mekanizmalarına toplumsal hayatın her alanında aktif olarak bulunması, temsil edilmesinin bir imtiyaz, bir lüks değil bir gereklilik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Demirel, “Kadınlar, yalnızca ailenin değil, aynı zamanda toplumsal gelişimin ve değişimin öncüleridir. Onların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi hayatta etkin bir şekilde yer almaları, toplumların ilerlemesi için hayati öneme sahiptir. Ne yazık ki, geçmişten bugüne kadınların karşılaştığı zorluklar, fırsat eşitsizlikleri ve adaletsizlikler, zorbalıklar, kadına ve kız çocuklarına şiddet, istismar hala gündemimizi dolduruyor. Son günlerde kamuoyunun gündemini oluşturan ve tüm ülkeyi yasa boğan çocuk istismarları, kadın ve çocuk cinayetleri toplumun vicdanında derin yaralar açmakta. Bu trajediler, sadece bireysel suçlardan ibaret değil, aynı zamanda toplumsal bir yarayı da gözler önüne seriyor. Her bireyin güven içinde yaşama hakkına sahip olduğu bir toplum yaratmak için şiddetin her türlüsüne karşı durmalı, güçlü bir hukuk sistemi ve toplumsal bilinçle bu mücadeleyi sürdürmeliyiz” dedi.

Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Doğru ise, küresel ölçekte, hem resmi kurumlar hem de sivil toplum inisiyatifleri tarafından öncelikli alanlardan biri olarak kabul edilen kadın çalışmalarının, kadınların aile hayatı ve kamusal alan içerisinde fiziksel, iktisadi, psikolojik ve ontolojik olarak müreffeh ve güvenlikli bir biçimde fırsat eşitsizliğine ve eril tahakküme maruz kalmadan, insan hakları ihlaline uğramadan yaşamalarının sağlanmasına ilişkin araştırmaları odağa aldığını söyledi.

Prof. Dr. Doğru, toplumsal düzen içerisinde özellikle kadınlara yönelik eşitsizlik, ayrımcılık ve şiddetin yaygınlaşmasının altında yatan sebeplerin tespit edilerek incelenmesinin gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanı ve Ankara Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Eski hakem ve İstanbul Okan Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Orta, İstanbul Ticaret Üniversitesinden Prof. Dr. Ömer Çaha ve Galatasaray Üniversitesinden Prof. Dr. Zeynep Özlem Üskül Engin, kadınların sosyal yaşamları konusunda çeşitli bilgiler verdiler.

Öte yandan Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Prof. Dr. Lale Orta, Prof. Dr. Ömer Çaha ve Prof. Dr. Zeynep Özlem Üskül Engin, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ı makamında ziyaret ettiler.

Kaynak: FÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü