Gaziantep’in tarih kokan semti: Bey Mahallesi  

0
1269

Haber ve Fotoğraf: Türkan Erdoğan

Gaziantep’in Bey Mahallesi’ne giderek tarihi şehrin sokaklarını siz değerli okuyucularımız için kadrajladık. Gaziantep’in tarih kokan yerleşimi; Bey Mahallesi. Gastronomi alanındaki zenginliğiyle bilinen Gaziantep’te, en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bey Mahallesi, kente gelenleri dar sokakları, taş konaklarıyla farklı bir yolculuğa çıkarıyor.

Gaziantep’in tarihine tanıklık eden sivil mimari örneklerinin bulunduğu Bey Mahallesi, uzun yıllar bakımsız kaldı. Terk edilen mahalle, 2007 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) öncülüğünde başlatılan Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile yeniden hayat buldu.

Adını 1587 yılında civarda bulunan Bey Camii’nden alan Bey Mahallesi, dar sokaklarıyla, kesme taştan yapılmış konaklarıyla, tipik bir Osmanlı mahallesinin ihtişamını gözler önüne seriyor. Farklı din, dil ve kültürleri de içinde barındırmış bir mahalledir Bey Mahallesi. Bu sokakta gezinirken kendinizi bambaşka bir zamanda bulacak ve o tarihi kokuyu iliklerinize kadar hissedeceksiniz. “Atatürk Evi”, “Hasan Süzer Etnografya Müzesi”, “Oyun ve Oyuncak Müzesi” ve “Ali İhsan Göğüs Müzesi” bulunan mahallede müzelerin dışında çok sayıda tematik restoran, kafe ve butik oteller de yer alıyor.