Genç iletişimciler yarışmasından yine ödülle döndük

0
404

Aydın Doğan Vakfı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti iş birliğiyle düzenlenen 30’uncu Genç İletişimciler Yarışması sonuçlandı. Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri, 30’uncu Genç İletişimciler Yarışması Ödül Töreni’nde ikincilik ödülü aldı.

40’a yakın üniversiteden 486 öğrencinin 537 projeyle başvurduğu Genç İletişimciler Yarışması’ndan Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri Müslüm Demirtaş, Mücahit Demir ve Zenün Yeşil, Görsel Televizyon Haberi kategorisinde ikincilik ödülü almaya hak kazandı. Aydın Doğan Vakfı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ortaklığıyla düzenlenen 30’uncu Genç İletişimciler Yarışması ödül töreni, Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirildi. Törene, Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesini temsilen Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Feridun Nizam ile ödül kazanan Müslüm Demirtaş, Mücahit Demir ve Zenün Yeşil katıldı. Törende Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri keyifli anlar yaşadı.

Değerlendirme jürisi tarafından, “Türkiye’de çok tartışılan eğitim meselesinde büyük mesafeler kat etmediğimizi çarpıcı bir örnekle anlatarak bir kez daha altını çizmesi ve güçlü haber değerinin olması” dolayısıyla ikinciliğe layık görülen haberi, Radyo ve Televizyon Haber Program Yapımı dersi kapsamında hazırladıklarını belirten Dr. Öğretim Üyesi Feridun Nizam; “İkinci kez katıldığımız Genç İletişimciler Yarışması’nda bir kez daha ödül kazanarak başarımızı devam ettirdik. Önceki yıl, yine ikinci olmuştuk. Öğrencilerimi haberin hazırlanması aşamasındaki gayretlerinden ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

Yarışmaya, 486 öğrenci 537 projeyle katıldı

Yarışmaya, 36 üniversitenin iletişim fakültelerinden yazılı, görsel, işitsel ve internet yayıncılığı dallarında 486 öğrenci 537 projeyle katıldı. Seçici kurullar 21 üniversiteden 59 öğrencinin toplam 43 projesini ödüle değer buldu. Törende gençler, heyecanları ve projeleriyle gurur tablosu oluşturdu. Bu yıl 30’uncusu gerçekleştirilen yarışmaya bugüne kadar 20 bine yakın öğrenci 15 binden fazla projeyle başvurdu. Çağan Irmak, Güven İslamoğlu, Cüneyt Özdemir, Yağız Şenkal, Şirin Ediger ise daha önce bu yarışmada ödül alan ve bugün medyada önemli pozisyonlara gelmiş ve başarılı haberlere imza atmış isimlerden bazıları.

Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri Müslüm Demirtaş, Mücahit Demir ve 4’üncü sınıf öğrencisi Zenün Yeşil ‘Samanlıktan Okul’ adlı görsel televizyon haberi kategorisinde ikincilik ödülü almaya hak kazandı. Fırat Haber Gazetesi olarak kendileriyle röportaj gerçekleştirdik.

 Bu haberi yapma fikri nereden aklınıza geldi?

Mücahit Demir (Haber): Bizim 3’üncü sınıfta özel haber adında bir dersimiz var. Özel haber konusu bulmamız gerekiyordu. Sonra ekipten arkadaşlarımız ile fikir alışverişinde bulunduk ve haberin oluşumu bu şekilde oldu.

Müslüm Demirtaş (Kurgu/Montaj): Haberin çekimlerini yaparken iki sefer Bitlis’e gidip görüntülerimizi çektik. Daha sonra haberimizi çekip, montajlayarak hazır hale getirdik.

Haberi yarışmaya gönderme düşüncesi ne zaman oluştu?

Mücahit D: Fakülteye başladığımızdan beri böyle bir düşüncemiz vardı. Sürekli yarışmalara katılıp kendimizi geliştirmek istedik. Haberi çektikten sonra Feridun hocamızın, tavsiyesi ve desteği ile ekip olarak yarışmaya katılmaya karar verdik.

Daha önce böyle kısa film, özel haber ve belgesel tarzı videolar çektiniz mi?

Zenün Yeşil (Kamera) : Evet, ekip olarak birçok proje yapıp yarışmalara katıldık. Kendimizi geliştirmek adına projeler yaptık. Çalışarak pes etmeyerek ödülün sahibi olduk.

Ödül aldığınız haberin içeriğinden bahseder misiniz?

Mücahit D. : Biz çok önemli bir konuya değinerek ülkemizde eğitimle ilgili hala sorunların olduğunu bu haberle göstermiş olduk. Haberimizde, Bitlis’in uzak bir köyünde birçok öğrencinin okul mağduriyeti yaşadığını anlattık. Ahır (evcil büyükbaş hayvanların barındığı kapalı yer) olarak kullanılan bir yeri sınıf haline dönüştürüp çocukların eğitimlerden geri kalmamaları için köylü halk böyle bir çözüm bulmuş. Oradaki çocukların okuma, yazma, eğitim görme isteğini ele alarak çalışmamızı gerçekleştirdik.

Kazandığınız ödülden dolayı tebrik ederiz. Neler söylemek istersiniz?

Mücahit D. : Ödülü kazanacağımıza inanıyorduk. Çünkü haberin konusu gereği ses getirecek bir konu olduğunu düşünüyorduk. Aynı şekilde hocalarımız da bizim haber konumuzu destekledi. Kazanacağımıza inandık ve başardık.

 Ödül alırken hisleriniz nelerdi?

Mücahit D. : O sahnede olmak çok heyecanlı ve onur vericiydi. Türkiye’nin önde gelen gazetecileri ve jüri üyeleri vardı. Türkiye’nin en iyi ödülleri arasında olan, Aydın Doğan Vakfı’nın ödülünü aldık. Bu bizim için oldukça onur ve gurur vericiydi.

Müslüm D. : Öncelikle böyle bir organizasyonu düzenledikleri için başta Aydın Doğan Vakfı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesine ve Dr. Öğretim Üyesi Feridun Nizam hocamıza desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Derslerinizin bu ödülde katkısı oldu mu?

Mücahit D. : Derslerimizin kesinlikle faydası oldu. Staj yapılan yerin de çok faydası oluyor. Sonuçta bu işler aşama aşama ilerleyen süreçler. Haber metni, kamera çekimi, kurgu ve montajı derslerde öğreniyorsunuz ve hepsini gerçekleştireceğiniz projeler üzerinde birleştiriyorsunuz.

Müslüm D. : Aslında öğrencilerin üniversite eğitiminin yanında bu işleri öğrenmeyi istemesi ve arzulaması lazım diye düşünüyorum. Önemli olan,  mesleği öğrenmek için idealist bir şekilde çabalamak, çalışmak ve emeği ortaya çıkarmaktır.

Mezun olduktan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Zenün Y. : Mezun olduktan sonra alanımla ilgili bu sektörde çalışmak istiyorum. Mesela, haber departmanında çalışmak isterim. Türkiye’nin önde gelen gazetecilerinden olmak istiyorum.

Haber ve Fotoğraf: A. Baki Ünal