Prof. Dr. Koca: İltihaplı eklem romatizması yaygın bir hastalık

0
539

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romanoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Serdar Koca, iltihaplı eklem romatizması hakkında uyarılarda bulundu. 

Prof. Dr. Koca, “Halk arasında bilinen adıyla iltihaplı eklem romatizması yani romatoid artrit, çok nadir görülmeyen bir hastalıktır. Romatolojik poliklinik ünitelerindeki hasta hizmetlerine bakıldığında en sık başvuru sebebi romatoid artrittir. Romatoid artrit hastalığı, özellikle orta yaş hanımları etkileyen, eklemlerde ağrı ile beraber şişlikle nükseden bir hastalıktır. Genelde hastaların ağrıları, sabah saatlerinde çok daha belirgin olur. Ancak yarım saat veya bir saat geçtikten sonra tutuklukları geçer. Maalesef bu yönüyle hastalık geri plana atılıyor” dedi ve hastaların polikliniğe geç başvurabildiklerinin altını çizdi.

Bu hastalık konusunda daha dikkatli ve hassas davranmamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Koca, hastalıktan kurtulmanın en yegâne yolunun olabildiğince erken tanı konması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Koca aynı zamanda, hastaların küçük eklemlerinde ağrı şişlik şikayeti, sabahları yarım saatten fazla tutukluk hissi yaşadığı durumlara bunun romatoid artrit olma olasılığının yüksek olduğunu, bu nedenle bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Fırat Üniversitesi Hastanesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü