Terzi Çapar: “Eskiden takım elbise, yöresel elbise giyilirdi; şimdi bir kot bir bluz”

0
186

Haber ve Fotoğraf: Gülcan Demir

Elazığ Merkez Vali Fahri Bey Caddesi’nde 50 yıldır terzilik yapan Zihni Çapar, terzilik mesleğini Fırat Haber okurları için anlattı. Terzi Çapar, mesleğinin geldiği noktayı “Terzilik bizim dönemde kaldı. 35 senedir kimse ne çalışmak için ne de çıraklık için gelmedi.” sözleriyle anlatıyor. 

Mesleğe adım attığı yıllardan bugüne yaşadığı iyi ve kötü anları anlatan 65 yaşındaki Çapar, mesleğini şu şekilde özetliyor: “1969 yılından beri terzilik yapıyorum. O zamanlar konfeksiyon yoktu, sonradan yayılmaya başladı. Şimdiki gençlerden de terzilik yapan var tabi ama çok değil. Şimdi terzide daha çok damatlık diktiriyorlar. Artık giyim çok değişti. Eskiden takım elbise, yöresel elbise giyilirdi, şimdi bir kot bir bluz.”

“2 yıl boyunca firar gezdim”

Mesleğinin popülerliğinin artık sona erdiğini belirten Çapar şunları belirtiyor:

2000 yılında mağazam vardı iflas etim ve İstanbul’a gitmek zorunda kaldım. 2 yıl boyunca firar gezdim. O 2 yıl boyunca mesleğim bana çok şey kazandırdı. Terzilik olmasaydı perişan olurdum ama gittiğim yerlerde mesleğim sayesinde kapılar bana açıldı. Terziliğin değerini o zaman anlamış oldum.

Gerçekten çok kıymetli ve kutsal bir meslek fakat getirisi yok denecek kadar az. Sabah geliyorum gece çıkıyorum, normalde çok kazanç elde etmeliyim bu kadar çalışmayla fakat çok az kazanıyorum. Gittiğim yerlerde bana ve mesleğime çok saygı duyuldu. Bütün mertebelerden dostlarım, ziyaretçilerim var.

Terzi Çapar terzilik mesleğine çırak bulamadığını ise şu sözlerle dile getiriyor:

“Terzilik bizim dönemde kaldı. 35 senedir kimse ne çalışmak için ne de çıraklık için gelmedi. Herkes okumak istiyor. Okumak tabii güzel bir şey ama ülkeye terzi de lazım, fırıncı da lazım, ayakkabıcı da lazım. Çok şükür maddi olarak bu işe ihtiyacım yok ama buraya gelip çalışmak istiyorum. Gençlerle ve benim yaşımdaki insanlarla sohbet etmek dünyaya bedel.”