Yedigöller Millî Parkı’nda yeni bir bitki türü keşfedildi

0
147

Bartın ve Düzce Üniversitesi ile ABD’deki Missouri Botanik Bahçesinden araştırmacılar, Yedigöller Millî Parkı’nda doğal olarak yetişen yeni bir bitki türü keşfetti.

TÜBİTAK Bilim Genç‘te yayımlanan yazıya göre, araştırmacılar, Yedigöller Millî Parkı Gurbetkayası mevkiinde yaptıkları arazi çalışmaları sırasında, Yedigöller’de doğal olarak yetişen yeni bir bitki türü keşfetti. Yapılan detaylı incelemeler sonucunda, keşfedilen bitki türünün turpgiller ailesinde yer alan “obrizya” cinsine ait olduğu anlaşıldı.

Turpgiller; içerisinde hardal, brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası gibi bitkileri barındıran bir çiçekli bitkiler ailesidir. Bu ailedeki bitkiler tek yıllık, iki yıllık ya da çok yıllık olabilir. Obrizya cinsi ise henüz monografisi* yapılmamış, barındırdığı türlerin birbirinden ayırt edilmesi hayli zor olan bir cins.

Fotoğraf: Dr. Öğr. Üyesi Bilge Tunçkol

Yapılan incelemeler ayrıca keşfedilen bitkinin küme şeklinde ve yastık formunda, çok yıllık bir bitki olduğunu gösterdi. Gövdesi genellikle 1 cm-3 cm, nadiren 5 cm uzunluğunda olan bitkinin gövdesinin üzeri ise kısa ve yumuşak tüylerle kaplı. Taban yaprakları çoğunlukla kaşık veya baklava dilimi şeklinde olan bitkinin çiçekleri ise mor renkte.

Fotoğraf: Dr. Öğr. Üyesi Bilge Tunçkol

Nisan ayından mayısa kadar çiçek açan bu yeni tür sonrasında meyve veriyor. Bitki sadece Yedigöller Millî Parkı Gurbetkayası mevkiinde, 1660-1760 m yükseklikte bulunan bazalt ve kireç taşından oluşan kayalık yamaçlar ile sarıçam ve Kazdağı göknarı ormanlarının açıklıklarında yetişiyor.

Fotoğraf: Dr. Öğr. Üyesi Bilge Tunçkol

Keşfedilen tür, çalışmayı yayımlayan birinci ve ikinci yazarların doktora tez danışmanları olan Prof. Dr. Necmi Aksoy’a ithafen “Aubrieta necmi-aksoyi” ismiyle sınıflandırıldı.

Fotoğraf: Dr. Öğr. Üyesi Bilge Tunçkol

*Monograf: Aile ve cins gibi bir taksonun yeryüzündeki tüm türlerini inceleyen taksonomik araştırma.

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç