53’ünü yaşını kutlayan Edward Norton’ın en beğenilen filmleri

0
176

Yazı: Heval Yaşar

Başrollerini Brad Pitt ile paylaştığı Fight Club ile büyük bir çıkış yakalayan Edward Norton, 1996’da Primal Fear filmiyle başladığı sinema kariyerine onlarca başarılı film sığdırdı. American History X, Büyük Budapeşte Oteli, Birdman gibi sinema tarihine geçen yapımlarda rol alan başarılı oyuncu 53 yaşına girdi. Fırat Haber ekibi olarak Norton’ın eleştirmenler ve izleyiciler tarafından en çok beğenilen filmlerini derledik. 

Geçmişin Gölgesinde (American History X – 1998)

Yönetmen Tony Kaye’nin oldukça ses getiren bu ilk uzun metraj filminde, öldürülen babasının intikamını almaya çalışan bir gencin hikâyesi anlatılıyor. Babasının uyuşturucu satıcısı bir siyah tarafından öldürülmesinden sonra Derek, faşist bir çetenin önemli bir üyesi haline gelir. Babasının ölümünün intikamını bu örgütün, kendileri gibi olmayanlara karşı yaptığı saldırılar ve tacizlerle almaya çalışan Derek, bir gün arabasını çalmaya çalışan iki siyahı öldürür ve hapse girer. Bu süreçte küçük kardeşi Danny’de ağabeyinin izinden gitmeyi seçer. Derek hapiste geçirdiği süre boyunca bambaşka bir adam olur, yaptığı hatalardan pişmanlık duyar. Artık tek amacı kardeşini bu yanlış yoldan geri döndürmeye çalışmak olacaktır.

Dövüş Kulübü (Fight Club – 1999)

David Fincher’ın kısa sürede kült mertebesine erişen filmi hala popülerliğini koruyor. Edward Norton’ın Brad Pitt ile başrolleri paylaştığı filmde Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir ‘insomnia’ yani uykusuzluk hastalığından şikâyetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile… Durden, Jack’in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack’i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan ‘Dövüş Kulübü’ ile tanıştıracaktır.

The Incredible Hulk – 2008

Filmin kahramanı olan Bruce Banner, üzerinde çalıştığı projeye fazlasıyla önem veren bir bilim insanıdır. Mevcut tüm hücrelerini zehirlemekte olan gama radyasyonuna karşı savaş açar. Bu savaş dâhilinde karşı bir kült geliştirmenin peşindedir. Kendi içinde dizginleyemediği bir öfkeyi saçan gücü serbest bırakmaya çalışır. Bu gücün adı Hulk’tır.

Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi) – (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance – 2014)

Kara komedi türündeki filmde, bir dönemin ‘Birdman’ adlı süper kahraman filmleri serisiyle ünlenen oyuncusu Riggan, Broadway’de kendi yönettiği ve başrolünde yer aldığı bir oyunun son hazırlıklarını yapmaktadır. Ancak provalar esnasında oyunculardan biri beklenmedik bir biçimde yaralanır ve yerinin acil olarak doldurulması gerekir. Lesley ve onun en yakın arkadaşı olan Jake’in önerisiyle bir zamanların gözde yıldızı olan Mike Shiner ile anlaşılır. Riggan sahneye çıkma hazırlıkları yaparken en başta Mike Shiner ardından ise oyuncu olan sevgilisi Laura ve kişisel asistanlığını yürüten kızı Sam ve mükemmeliyetçi eski karısı Sylvia baş etmek durumunda kalır. Riggan kendine yeniden saygınlık kazandırmasını beklediği bu oyunu, beklentilerin aksine olumlu tepkiler kazanması için elinden geleni yapacaktır.

Büyük Budapeşte Oteli (The Grand Budapest Hotel – 2014)

Yirminci yüzyılın başlarında iki savaş arasındaki dönemde geçen hikâyede, Avrupa’nın hayali Zubrowka şehrinde bulunan Büyük Budapeşte Oteli’nin ihtişamlı dönemine tanık oluyoruz. Gustave H, otelin işleyişini büyük bir profesyonellikle idare eden, müşterilerini dahi en ince ayrıntılarına kadar tanıyan bir konsiyerj görevlisidir. Bir gün otele bellboy ve komi görevlisi olarak Zero Mustafa adında genç bir adam gelir ve kısa zamanda aralarında yakın bir arkadaşlık başlar. İkili birbirlerinin sırdaşı olurken yaşadıkları şehir de büyük bir savaşa doğru sürüklenmektedir.