FÜ Öğretim Elemanı Dr. Ferda Başgün tarafından “Dijital Tasarım Sergisi” açıldı

0
61

Haber ve Fotoğraf: Halil İbrahim Ergül

Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Ferda Başgün tarafından Elazığ Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde dijital tasarımın en yenilikçi örneklerini sunan “Dijital Tasarım Sergisi” açıldı.

Serginin küratörü Öğr. Gör. Dr. Ferda Başgün, dijital sanatın modern dünyada nasıl dönüştüğünü ve günlük yaşantımıza nasıl entegre olduğunu göstermek amacıyla bu sergiyi hazırladığını ifade etti. Dijitalleşmenin tasarım alanında da dikkat çekici boyutlara yükseldiğini belirten Başgün, “Ben de bu kapsamda araç, mekan, manzara ve farklı karakter tasarımlarını dijital olarak uygulama ve programlarla yeniden yorumladım. Çalışmalarım arasında gravür gibi zor bir sanat tekniğinden minyatür sanatına kadar farklı geleneksel sanat uygulamalarının da dijital yorumlamaları yer almaktadır. Ayrıca sergi ana konseptinde yoğun olarak dijital sulu boya tekniğini kullanmaktayım. Böylece sergimin amacı her sanat alanından yöntemin dijitalleştirilerek yorumlanıp yeni tasarımlar olarak çağa adapte olabileceğini göstermeyi amaçlamaktayım” dedi.

Gelenekselden moderne yolculuk

Öğr. Gör. Dr. Başgün, uzun zamandır hazırladığı dijital çizim ve manipülasyon çalışmalarının yorumlanmasıyla sergi sürecinin geliştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Sergi süreci, uzun zamandır hazırladığım dijital çizimlerin ve dijital manipülasyon çalışmalarının yorumlanması kapsamında geliştirildi. Bazı çalışmalar tamamen Adobe programlarında grafik çizim tableti ile çizilirken, bazıları yapay zekâ uygulamalarıyla yeniden tasarlandı. Sergimin amacı, dijitalleşmenin tasarım alanındaki etkilerini ve her türlü sanat yönteminin dijitalle yeniden yorumlanabileceğini göstermek. Araç, mekân, manzara ve karakter tasarımlarını dijital uygulamalarla yeniden yorumladım. Çalışmalarımda gravürden minyatüre kadar geleneksel sanat uygulamalarının dijital versiyonlarına da yer verdim.”

Sergi dijital araba tasarımları, dijital fantastik manzaralar, hat tasarımları, fantastik kahraman ve savaşçı tasarımları ve dijital mekan tasarımları olmak üzere 5 bölümden oluşuyor.

Altıncı kişisel sergisi olan Dijital Tasarımlar Sergisi’nden bahseden Dr. Başgün, “Bu çalışma ile tasarım ve bakış açılarını değiştirmeyi amaçladım. Grafik tasarımda mizah ve anlam, tasarımın akılda kalıcılığı açısından çok önemlidir. Amacım, dijitalleşen dünyada insan duygularının dijital ortamda çok daha etkili olabileceğini göstermek. Dijital tasarımın ülkemizde hızla yükseldiğini görüyoruz. Ancak bu yükselişte kendi kültürümüze odaklanarak özgün çalışmalarla uluslararası rekabette yer almamız gerekiyor” dedi.

İlham kaynaklarından bahseden Başgün, “Bir tasarımcı hiçbir zaman tamam ben artık her şeyi biliyorum dememelidir. Tabii ki emek ve tecrübe tasarımlara yansır. Fakat grafik tasarım çağa yönelik olarak her geçen gün daha çok dijitalleşmektedir. Bu nedenle ben tüm yenilikleri takip ederim. Gezmek ve görmek hayal gücüne etki eden faktörlerdir. Farklı şehirleri ya da farklı sanat sergilerini kaçırmamaya özen gösteririm. Sanırım en önemli ilham kaynağım kitaplar… Özellikle fantastik romanlar, hikâyeler bambaşka dünyaları hayal etmemi sağlamakta. Ayrıca Süleyman Demirel Üniversitesinde aldığım özgün sanat dersi de özgün tasarıma bakış açımı oldukça pozitif olarak etkilemiştir” ifadelerini kullandı.

Sevimli oda arkadaşı Fıstık da çalışmalara ilham oldu

Sergide en çok göze çarpan çalışmalardan biri de Fıstık’ın tablosu oldu. Dr. Başgün’ün odasında yer alan Fıstık, Başgün’e ilham kaynağı olmuş:

“Bu çalışmayı grafik tasarım bölümümüzde ki yer alan Fıstık isimli muhabbet kuşuna bakarak dijital olarak yorumladım. Fıstık tüm bölümün adeta maskotu ögrencilerimizin çizimleri ve bizim çalışmalarımız arasında dolaşıyor ben çizim yaparken başıma konuyordu. Kendisi ile o kadar anımız var ki… Serginin de baş çalışmalarından birisi oldu. Mücadeleci ruhu onu hapsedilemeyen kendi özgür dünyasına ait savaşçı bir ruhu yansıtan bir muhabbet kuşu olarak tasarlama fikrini verdi bana.”

Dijital tasarımın geleceği

Dijital tasarımın ulusal ve uluslararası boyuttaki değişimine dikkat çeken Başgün, “Şu an ülkemizde yapay zeka ve dijitalleşme vazgeçilmez bir noktaya doğru yükselmekte. Fakat bu yükselişte başka ülkelerin ve kültürlerin etkisinde kalmamalıyız, kendi özümüze, geçmişimize ve kültürümüze odaklanarak daha özgün çalışmalar oluşturarak uluslararası rekabete dahil olmalıyız. Her şeyin hızla tüketildiği bu çağda, detay ile uğraşmak istemeyen gençliğe karşın yeni öğrencilerin de sabırlı ve istekli olmaları dijital tasarıma olumlu katkı sağlamaları bakımından oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Sergideki çalışmalarından bahseden Başgün, başta ailesi olmak üzere ona destek olan herkese, arkadaşlarına ve öğrencilerine teşekkür etti: “Sanatseverlerin ziyaretleri de sergiye büyük anlamlar kattı. Ayrıca Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yalın Kılıç Türel hocamız da yalnızca bu sergide değil; okul içinde ve dışında birçok proje ve sergimize katkı sağlamaya devam ediyor. Herkese katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.

Öğr. Gör. Dr. Ferda Başgün kimdir?

Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan Dr. Başgün, yüksek lisans ve sanatta yeterlik çalışmalarını başarıyla tamamladı. Ardından Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Anabilim Dalı’nda doktora eğitimini bitirdi. Hâlihazırda Fırat Üniversitesi Teknik bilim Meslekyüksekokulu Grafik Tasarım Programı’nda öğretim elemanı olarak çalışan Başgün’ün daha önce de yurtiçi içi ve yurtdışında birçok karma sergide çalışması sergilendi. Özellikle dijital nostaljik araba illüstrasyon çizimleri New York ve Atina’daki sanat galerilerinde de yer aldı. Yurtiçinde de İstanbul, Kütahya ve Burdur’da sergiler açtı.