“Fibromiyalji hastalık hastalığı değildir”

0
276

Haber: Sema Kayar

Sabahları halsiz ve yorgun uyanıyorsanız, yeteri kadar uyumanıza rağmen uykunuzu alamadığınızı düşünüyorsanız ve vücudunuzda genel bir ağrı hâkimiyeti varsa, vücudunuz fibromiyalji hastalığı yani yumuşak doku romatizmasının sinyalini veriyor olabilir. Bu hastalıkla ilgili merak edilen soruları Uzman Fizyoterapist Dr. Berna Çelik, Fırat haber okurları için cevapladı.

Fibromiyalji nedir kimlerde daha çok görülebilir?

Bu hastalığın görülmesindeki nedenler nelerdir?

Fibromiyalji hastalığının vücudun çeşitli noktalarında kronikleşen ağrı ile karakterize olduğunu belirten Uzman Fizyoterapist Dr. Berna Çelik, “Fibromiyalji, genellikle kadınlarda daha çok görülen bir hastalıktır. Halk arasında “süper kadın hastalığı” adıyla da bilinir. Bir çeşit kas-iskelet sistemi rahatsızlığı olarak tanımlayabileceğimiz bu hastalığın nedeninin bilinmemesi, konunun incelenmesine ve araştırılmasına olanak tanımıştır. Bazı hekimler tarafından yumuşak doku romatizması olarak da adlandırılır. Vücudumuzdan salgılanan endorfin, oksitosin, serotonin, dopamin gibi mutluluk verici gevşetici hormonların salgılanması bu hastalık açısından önemlidir. Gevşemeyi sağlayan mutluluk verici hormonların az salgılanması, ağrıyı algılayan hormonların ise fazla salgılanmasıyla fibromiyalji hastalığı ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

Fibromiyalji hastalığının halk arasında “süper kadın hastalığı” olarak adlandırılmasının sebebi nedir?

Hastalığın tanımına dair merak ettiğimiz soruya Çelik şu yanıtı verdi: “Hastalığın tedavisine başlamadan önce yapılan kişilik testlerinde fibromiyalji hastalarının mükemmeliyetçi kişiliklerden oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu yüzden fibromiyalji hastalığı halk arasında süper kadın hastalığı olarak adlandırılmıştır.”

Bu hastalığı tetikleyen unsurlar neler?

Bu hastalıkta hastalar yaygın şikâyetleri olan kas ağrısı şikâyetinin dışında ne gibi şikâyetlerle karşı karşıya kalabilir?

Hastalığın tedavisinde nasıl bir yol izlenmeli?

Hastalığın tetikleyicileri, semptomları ve tedavisi hakkında da bilgi veren Çelik şu ifadeleri kullandı:

“Bu hastalığı tetikleyen unsurlar arasında; stres, kaygı bozukluğu, travmatik durumlar, riskli yaşam tarzı ve uyku bozukluğu bulunabilir.

Hastaların yaygın şikâyetleri arasında olan kas ağrısının dışında, hastalar bozulmuş bağırsak düzeni, kalça bel ağrıları, uyku problemleri, huzursuz bacak sendromu, diş sıkma, yutma ve mide şikâyetleriyle karşı karşıya kalabilirler.

Hastalığın tedavisine gevşeme ve nefes egzersizleriyle başlanmaktadır. Sinir ve kas noktalarını rahatlattığımız manuel tedavi yöntemi ve kuru iğneleme yöntemi kullanılmaktadır. En önemlisi ise hastanın hayatına hareket katabilmek, hastanın bakış açısını değiştirebilmek.

Fibromiyalji hastalarının büyük bir kısmı tanı almakta zorlanan hastalar. Tanı almalarının zor olduğu gibi doğru tedaviye ulaşmaları da zor. Şikâyetlerine çözüm ararken hastalar birçok bölüme gitmekte. Bu bölümler arasında algoloji, nöroloji, beyin sinir cerrahi son olarak da fizik tedavi bulunmaktadır. Bu yüzden fizik tedavinin uygulanmaya başlanmasında geç kalınmaktadır. Fibromiyalji hastalığında 12 ağrılı nokta dediğimiz noktalara göre hastalık tanı almaktadır. 12 ağrılı noktadan 11’i pozitif olursa hastalık fibromiyalji açısından anlamlı hale gelmektedir.”