Türkiye’nin kursaklı ceylanı

0
239

Kursaklı ceylanlar, Acem ceylanı ya da İran ceylanı olarak da bilinir. Genellikle Arabistan Yarımadası’nın güneyinden kuzeybatı Çin’e kadar dağılım gösterirler. Türkiye ise az sayıda Şanlıurfa’da bulunurlar.

Nasıl tanıyabiliriz?

TÜBİTAK Bilim Genç’te yer alan yazıya göre, renkleri açık kiremit kahverengiden koyu krem sarısına kadar değişir. Boyunlarının altı, göğüs ve karın bölgeleri, bacaklarının içi ve arka bacaklarının kuyruğa kadar olan arka kısmı beyaz renktedir. Gözleri iri ve siyahtır. Burunlarının üst kısmı beyaz olup yüzlerinin yan taraflarında koyu renkli şeritler bulunur. Erkekleri boynuzludur. Zarif yapılı ve ince bacaklıdırlar. Boyları 90 cm-110 cm, kütleleri ise 18 kg-43 kg arasında değişir.

Nerelerde yaşarlar?

Çöl ya da yarı çöl bölgelerinde, az engebeli steplerde ve seyrek ağaçlı yerlerde yaşarlar.

Ne ile beslenirler?

Otçuldurlar. Besinlerini pamuk ve buğday gibi çeşitli otlar, yüzeysel kökler, yumrular, yapraklar ve sürgünler oluşturur. Genellikle yüksek protein oranına sahip bitkilerle beslenirler.

Kursaklı ceylanlar; aşırı avlanma, tarım ve şehirleşme sonucu yaşam alanlarının kaybı gibi etkenlerden dolayı özellikle Akdeniz’e kıyı ülkelerde Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından açıklanan Kırmızı Liste’nin “Kritik” kategorisinde yer alıyor.

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç