Haber ve Fotoğraf: Halil İbrahim Ergül / Muhammed Yadin Yılmaz
Fırat Üniversitesinde “Soykırımla Yüzleşmek: Gazeteciler Saldırı Altında” paneli gerçekleştirildi.
Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Topluluğu (SİNEFİ) tarafından düzenlenen panele Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Üstündağ ve Prof. Dr. Soner Özgen, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nural İmik Tanyıldızı, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğan, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Namaz, Avukat Engin Alanoğlu, Anadolu Ajansı Savaş Muhabiri Bestami Bodruk, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Mustafa Temizer Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Bilal Üstündağ, “Soykırım daha önce de olmuştu ama böylesini hiç görmedik. Çok zor dayanılması güç olaylar olmasına rağmen bu süreçlerde özellikle sahada haber ulaştıran, görüntülerle dünyaya mesaj vermeye çalışan çok önemli görevler yapan gazetecilerimiz, sahada savaş muhabirleri ve oradaki tüm insanlar mücadele ederken bu mücadeleye destek vermemiz noktasında bizlerden çok büyük beklentiler var” ifadelerini kullandı.
Ardından söz alan Anadolu Ajansı Savaş Muhabiri Bestami Bodruk, “2. Dünya Savaşı İsrail-Filistin Savaşı’ndan daha uzun sürmüştü ve 69 gazeteci yaşamını yitirmişti. Bugün İsrail tarafından öldürülen gazetecilerin sayısı ise binin üzerinde” ifadeleriyle savaş bölgesindeki gazetecilerin durumuna dikkat çekti.
Avukat Engin Alanoğlu ise soykırımla yüzleşilmesi gereğinin altını çizdi. Doç. Dr. Yunus Namaz da “ Bu devirde yapılan bu zulmü, soykırımı görmezden gelmek imkânsızdır. Herkes telefonlar vasıtasıyla tüm haberlere ulaşabilir. Filistin’de bulunan birçok gazetecinin durumuna ulaşılamıyor. Orada haber yapmaya çalışan muhabirlerin akıbeti belli değil” ifadelerini kullandı.