İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri tarafından organize edilen etkinliğe; İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran İmik Tanyıldızı, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Dr. Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakar, öğretim elemanları, konuşmacı olarak da Jeoloji Mühendisi Dr. Öğr. Gör. Mehmet Köküm ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte konuşan Dr. Öğr. Gör. Mehmet Köküm, depremde yaşanan jeolojik olayların yanı sıra, deprem güvenliği ve hazırlıklarının önemine dikkat çekti.
Dr. Öğr. Gör. Köküm konuşmasında, “Öncü deprem, büyük bir depremin öncesinde meydana gelen küçük sismik hareketlerdir ve ana depremin habercisi olarak kabul edilir. Ancak, bu depremler kesin bir tahmin aracı olarak güvenilir değildir. Artçı deprem ise büyük bir ana depremin ardından meydana gelen daha küçük sismik hareketlerdir. Ana depremin ardından günler, haftalar veya aylar sürebilir ve yer yüzeyindeki gerilmenin düzelmesi sonucu oluşur.” dedi.
Dr. Öğr. Gör. Köküm konuşmasına şöyle devam etti:
“Depremler, rezervuarların doldurulması, yüzey ve yeraltı madenciliği, yeraltından sıvı ve gaz çekinmesi ve yeraltı oluşumlarına sıvı enjekte edinmesi gibi çok çeşitli nedenlerle tetiklenebilir. Bilim insanları, deprem tahminleri yapmak, fay hatlarını incelemek ve zemin yapısını analiz etmek üzerine çalışmalar yaparlar. Ayrıca, yapıların deprem güvenliğini artırmak için mühendislik çözümleri geliştirir ve deprem erken uyarı sistemleri üzerine araştırmalar yaparlar.”
Program sonunda İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran İmik Tanyıldızı, programa katılımlarından dolayı konuşmacı Dr. Öğr. Gör. Mehmet Köküm’e teşekkür ederek, çiçek takdiminde bulundu.