Yüz milyon yıl önce yaşamış yeni bir tür çiçek keşfedildi

0
352

Bilim insanları Myanmar’da yüz milyon yıl önce soyu tükenmiş yeni bir tür çiçekli bitki keşfetti.

Oregon Üniversitesinden bir grup araştırmacı, Myanmar’da, dinozorların hüküm sürdüğü Kretase Dönemi’nde yetişen ve fosilleşerek bir ağaç reçinesi içinde günümüze kadar korunan yeni bir tür çiçekli bitki keşfetti. Bilim insanları keşfettikleri çiçeğe Valviloculus pleristaminis adını verdi.

Yeni keşfedilen çiçek, tohum taslağı (tohumları oluşturan yapı) bir veya birden çok meyve yaprağıyla çevrili bir odacık içinde bulunan ve kapalı tohumlular olarak bilinen bitki grubunda yer alıyor.

Yaklaşık 2 milimetre boyunda olmasına rağmen yeni keşfedilen çiçek, spiral şekilde yerleşmiş 50 tane başçık ve tepecikten oluşan bir kısma sahip. Araştırmacılar elde ettikleri bu örneğin, bitkide buket olarak bulunan benzer birçok çiçekten sadece biri olduğunu düşünüyor.

Bilim insanları, 100 milyon yıl öncesinden günümüze ulaşan çiçeğin aynı zamanda Avustralya’da yaprak dökmeyen bir ağaç türü olan Güney Sassafras bitkisi ile akraba olduğunu belirledi. Myanmar ve Avustralya’nın bir zamanlar süperkıta olan ve Batı Burma bloğu olarak da bilinen Gondvana’dan 500 milyon yıl önce ayrıldığı düşünülse de 100 milyon yıl öncesinden kalma bir çiçek fosiliyle ilk kez karşılaşılmış olması, Gondvana’nın tahmin edilenden çok daha sonra ayrıldığını düşündürüyor. Bilim insanlarının bu konudaki araştırmaları devam ediyor.

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç