Muhabirlikten spikerliğe: Gözde Özyürek’ten öğrencilere tavsiyeler

0
683

Haber: Emre Alperen Borazan

Medya alanında haberci olarak anılan muhabirler, haber muhabiri ve foto muhabiri olarak ayrılmaktadır. Konuğumuz Ülke TV haber spikeri Gözde Özyürek, muhabirlikten spikerlik hayatına geçiş sürecini ve İletişim Fakültesi öğrencilerine tavsiyelerini Fırat Haber okurları için paylaştı.

Gözde Özyürek kimdir?

Gözde Özyürek, gazetecilik hayatına Niğde Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı okuyarak başladı. Öğrenciyken Kanal 7 Medya Grubu’nda staj yaptı. Eğitim hayatının son bulması ile birlikte Ülke TV haber merkezinde çalışmaya başladı. İlk olarak kurgu ve montaj işleri, editörlük, kısa bir süre gece bülteni sunan Özyürek, 9 yıl boyunca sınır ve sınır ötesinde yaşanan tüm sıcak gelişmelerde muhabirlik yaptı. Spikerlik kariyerini sürdürmeye devam eden Özyürek, hafta içi her gün 16.00-18.30 saatleri arasında yayımlanan Akşama Doğru programı ile ekranlarda yer alıyor.

Özyürek, medya alanına ilgisinin hayatının hangi döneminde kendini gösterdiğini ve bu konuda ki dönüm noktasının ne olduğu konusunda yönelttiğimiz soruya; “Babam medya alanında çalışıyordu. Bu sebepten ötürü medyaya çok uzak biri olmamakla birlikte, lise son sınıfa kadar aklımda öğretmenlik vardı. Ancak üniversite sınavına girdikten sonra bu alana yönelmeye karar verdim diyebilirim, bana da sürpriz oldu” ifadelerine yer verdi.

“Öğrenciler sahada çalışmayı öğrenmek için yerel medyada da çalışmalı”

“İletişim fakültesi öğrencileri araştırma ruhlarını asla kaybetmesinler”

Yerel ve ulusal medya kurum ve kuruluşlarında çalışma prensipleri hakkında da bilgiler veren Özyürek; yerel bir kuruluşta çalışmadığını, lakin eğitimi süren öğrencilerin sahada çalışmayı öğrenebilmeleri adına çalışmalarını tavsiye etti. Kurumsal medya kanallarında o kadar zorlayıcı prensipler bulunmadığını, her kurumda uygulanan genel geçer kurallar bulunduğundan bahsetti. Özyürek öğrenciler için tavsiyelerine şu sözleri de ekledi:

Bunların dışında kamera karşısında olmanın ayrıca bir sorumluluğu var, ağzınızdan çıkacak bir söz ya da yazacağınız bir kelimenin bile çok önemli. Bu kelime ile gündemi bile belirleyici konuma gelinebilir.

İletişim fakültesi özellikle de gazetecilik bölümü öğrencileri, eğitimlerini sürdürürken ve daha sonrasında, araştırmacı ruhlarını asla kaybetmemeliler. Bol bol okusunlar, gazete, dergi, kitap ne buluyorlar ise mutlaka okusunlar, gündemi takip edip, sahanın tozunu mutlaka yutsunlar ve hatta çalışmaktan zevk alsınlar.”

Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine seslendi

“Hayat inananlarladır”

Özyürek, bir haber sunucusu olarak Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine şu şekilde seslendi:

“Geleceğe umutla bakmaktan, mesleklerini sevmekten, nasıl ileriye taşırız ve kendimizi geliştiririz düşüncesinden hiç kopmasınlar. İnansınlar ve başarsınlar; hayat inananlarladır.”