Elazığ’ın meşhur lezzeti: Salçalı Köfte

0
759

Haber ve fotoğraf: Berivan Beçene 

Elazığ’da yaşayan her insanın mutlaka tattığı, tadı il sınırlarını aşan, kokusu ve lezzetiyle dikkat çeken salçalı köfteye her geçen gün talep artıyor.

Elazığ’ın yerel tatlarından olan ve yediden yetmişe herkesin sevdiği salçalı köftenin yapılış aşamalarını, yerli ustalar Fırat Haber’e anlattı.

Sabahın ilk saatlerinde hazırlanmaya başlanıyor

Şehrin meşhur Köfteciler Sokağı’nda dükkân sahibi olan Hasan Aslantaş, yıllardır köftecilik yapıyor. Birçok köfte severin uğrak mekânı olan dükkânın işletmecisi Hasan Usta salçalı köftenin tarifini şu şekilde verdi:

Sabahın ilk saatlerinde hazırlanmaya başlayan köfte, ilk olarak dana eti, tuz, biber, kekik, kimyon, zeytinyağı koyulduktan sonra yoğurulmak üzere makineye atılıyor. Ardından yoğurma kısmı gerçekleşiyor. Daha sonra köfteler ince ince kesilerek, pişirilmek üzere ocağa diziliyor. Bir yandan pişmesi beklenirken diğer yandan da sosu hazırlanıyor. Domates salçası, tuz, kekik, köfte baharatı eklendikten sonra sos yağda kızarmaya başlar. Köfteler bir yandan kızarırken, diğer yandan ekmek arasına dizilir. Soğan, maydanoz ve tuz eklendikten sonra, isteğe göre salçası sürülüp servise hazır hale gelir.”

Hem lezzeti hem fiyatıyla dikkat çekiyor

Yıllardan beri bu işi yapan diğer Usta Mehmet Aslantaş, Köfteciler Sokağı’nın meşhur bir yer olduğunu belirttikten sonra şu ifadeleri kaydetti:

40 binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü bu şehirde salçalı köfte çok fazla ilgi görüyor. İlgi görmesinin en büyük nedenleri arasında hem tadının güzel olması hem de öğrenciler açısından uygun fiyata satılması. Buraya gelip salçalı köfteyi yemek lazımmış. Bu iş sadece görme, duyma işi değil, aynı zamanda tatma işidir. İşin esas meselesi, lezzeti ellerde. Buraya gelen müşterileri memnun etmek bizim görevimiz. Buradaki amacımız hem şehri tanıtmak hem de şehre özgü olan salçalı köftemizi büyük kitlelere duyurmak.”

Müşterilerden biri olan üniversite öğrencisi İlknur Arik ise; “Elazığ’ın en çok sevdiğimiz yemeği salçalı köfte diyebiliriz. Bunu tercih etmemizin en büyük sebeplerinden biri damak tadının bize hitap etmesi. Bu eşsiz lezzeti henüz tatmamış olanları Köfteciler Sokağı’na gelmesini öneriyorum” ifadeleriyle salçalı köftenin neden müdavimi olduğunu anlattı.

Salçalı Köfte Festivali şehre renk katıyor

İki yıl önce ilk defa yapılan Salçalı Köfte Festivali’nin, bu yıl pandemi nedeniyle herhangi bir sorun çıkmazsa, 14 -15 Eylül tarihleri arasında Valilik merkezi karşısında yapılması bekleniyor. Farklı şehirlerden insanların da davetli olduğu Salçalı Köfte Festivali’nin her yıl bir ay önceden hazırlıkları yapılmaya başlanıyor. Bu festival şehre hem katkıda bulunmak hem de şehri tanıtmak açısından büyük bir fırsat.