Haber: Heval Yaşar
İnsanların göçebelikten yerleşik hayata geçip, köy yaşantısının ilk temellerinin atıldığı ve 12 bin yıllık geçmişe sahip olan Hilar Mağaraları, günümüzde de tarım ve hayvancılık için önemli bir konuma sahip. Birinci derece arkeolojik sit alanı olan bölge, turistler içinde vazgeçilmez bir alan olma özelliğini sürdürüyor.
Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’ne bağlı Sesverenpınar Mahallesi’nde birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen ve Hilar Mağaraları, uygarlık tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip. 1964 yılında başlatılan kazı çalışmalarında M.Ö. 7500 ila 5500 yılları arasındaki döneme ait kalıntı ve buluntularla bölgenin ilk buğday, nohut, mercimek gibi ürünlerin ekildiği, koyun ve keçilerin de evcilleştirilerek avcılıktan yerleşik hayata geçildiği yer olduğu ortaya çıktı.
Atalarımızın kemikten yaptıkları ve kaşık-çatal görevi gören aletlerin günümüze kadar geldiği bu bölgede, kaya mezarları ve kabartmalar da dikkat çekiyor. Kaya mezarlarının bazılarının ön yüzlerinde kabartmalar yer alırken, kabartmaların bazıları da üçlü gruplar halinde. Bazılarının dış cephelerinde Roma Eyalet üslubunda kabartmalar yer alırken, kabartmalarda görülen giysilerin İran üslubunda olması ve yazılarda Kuzey Suriye yazısı bulunması da dikkat çekiyor.