Tarihteki ilk film gösterimi “Lumière Kardeşler”

0
2278

Haber: Emre Alperen Borazan

Sinema, video kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin projeksiyon cihazlarında elde edilen özel bir ışık ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak “film” adı görüntülerin elde edilmesi işlemidir. Tarihteki ilk film gösterimi ve kurgulanmış ilk film hakkındaki bilgileri Fırat Haber okuyucuları için araştırıp derledik.

Tarihteki ilk video aslında 24 tane fotoğraf karesinin birleştirilerek 1 saniyelik görüntü elde edilmesi ile oluşturuldu. Auguste ve Louis Lumière kardeşler 28 Aralık 1895’te gerçekleştirdiği toplu film gösterimi ile tarihte ilk defa birden fazla bireyin bir arada film izleme deneyimini yaşamasını sağladılar.

Gösterilen ilk film ise “Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı” isimli yapıt oldu. Film gösteriminde yer alan insanlar sinema ve insanlık tarihi açısından nasıl bir mucizeye tanıklık ettiklerinin farkında değildiler. Neler olduğunu anlayamayan izleyiciler, trenin kendi üzerlerine geldiğini sanıp büyük panik yaşadılar.

Film tarihi bilinenden biraz daha eski

Kinetoskop, ilk film görüntüleme makinelerinden birisidir. Sadece bir kişinin, makinenin tepesinde bulunan bir delikten içeriye bakması yöntemiyle çalışmaktaydı, tek başlarına boynu eğik biçimde film izlemekten sıkılan insanlar, Lumière Kardeşlerin kinetoskopa bir alternatif olarak ürettikleri “Sinematograf” cihazına ilgi göstermeye başladılar.

Günümüzden 120 yıl öncesinde ilk bilim kurgu filmi çekildi

Neredeyse hepimiz kapsül saplanmış ay resmini sanal ortamda dolaşırken görmüşüzdür. George Melies tarafından yönetilen “Aya Seyahat” isimli 1902 yapımlı film, tarihteki ilk bilim kurgu filmi olma unvanına sahip. Söz konusu eser çekildiği dönemin iki popüler romanı olan Jules Verne’nin yazdığı Aya Seyahat ve H. G. Wells’in yazdığı Aydaki İlk İnsanlar adlı yapımlardan uyarlanarak çekildi.