Fırat Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları ve Doğum Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Atılgan tüp bebek tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Remzi Atılgan, düzenli cinsel birlikteliğe rağmen çiftlerin bir yıl içerisinde çocuk sahibi olamamalarının “İnfertilite” olarak tanımlandığını, infertilite tedavisinde birinci basamak tedavilerine yanıt alınamaması durumlarında tüp bebek tedavisi uygulandığını dile getirdi. Prof. Dr. Atılgan, son zamanlarda tüp bebek tedavilerindeki başarı oranlarında gözle görülür artışlar tespit edildiğini, tüp bebek tedavisi sırasında kadına bazı yumurta geliştirici ilaçlar verildiğini, bu ilaçlardan sonra belirli sayı ve boyuta ulaştığında yumurtaları çatlatmak için iğne verildiğini, çatlatma iğnesinden 36 saat sonra anestezi altında yumurtanın toplandığını ve bu arada kadının eşinden alınıp hazırlanan spermler ile yumurtaların laboratuvar ortamında döllenmeye bırakıldığının altını çizdi.
Prof. Dr. Remzi Atılgan, embriyo geliştikten sonra belirli günlerde kadının rahmine yerleştirilerek yaklaşık 12-14 gün sonra hastadan BETA HCG testi istendiğini sözlerine ekleyerek, tüp bebeğin başarı oranının yüzde 30-40 arasında değiştiğini, ancak bu oranın kadının yaşı, erkeğin yaşı, çevresel faktörler, sigara içme, obezite gibi birçok faktörden etkilendiğini belirtti. Ancak tüp bebek laboratuvarlarındaki yenilikler ve ekipmanlardaki gelişmelerin gebelik oranlarının artmasına katkı sağladığını ayrıca kullanılan yeni Jenerasyon hormon ilaçlarının da gebelik oranlarını arttırdığını söyledi.
Atılgan, çocuk sahibi olmak isteyen infertil çiftlerin daha fazla vakit kaybetmeden, infertilite tedavilerinde uzman bir ekip tarafından destek almalarının önemine değindi. Fırat Üniversitesi Hastanesi Tüp bebek laboratuvarında son sistem teknoloji kullanıldığını ve modern bir laboratuvarla bölge halkına hizmet vermekte olduklarını, çocuk sahibi olamayan çiftlere bu modern laboratuvarlarda gerekli tüm tetkik ve tedavilerin uygulandığının altını çizen Prof. Dr. Atılgan, Sağlık Bakanlığının iki defa aşılama tedavisine yanıt alınamayan kırk yaş altı hastaların tüp bebek tedavi masraflarının büyük çoğunluğunu karşıladığını, çocuk sahibi olamayan hastaların ünitelerine başvurmaları halinde maddi yüklerinin önemli oranda azaldığını söyledi.
Kaynak: Fırat Üniversitesi Hastanesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü