Bugün hâlâ hepimizin dilinde: Barış Manço

0
746

Haber: Emre Alperen Borazan

Arkadaşım Eşek, Adam Olacak Çocuk, Gülpembe gibi eserleri ile günümüzde bile sıkça adı geçen Barış Manço’yu vefatının 23. yıldönümünde Fırat Haber ekibi olarak rahmetle anıyoruz.

Bir gün ölürsem, öldüğüm günü değil, doğduğum günü hatırlayın

Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul Üsküdar’da dünyaya geldi. Türk kültürünün ve müziğinin temel taşı Türkiye’de rock müziğinin önderlerinden olan Barış Manço halk tabiri ile Barış Abi, Anadolu Rock türü müziğin kurucuları arasında yer aldı. Barış Abi sahne ile ilk olarak Galatasaray Lisesi’nde tanıştı. 4 Mayıs 1959’da, babasını kaybetti, küçük kalbi ve ruhunun yaşadığı bu büyük acı onu daha fazla müziğe yitti, Galatasaray Lisesi’nden ayrılmak durumunda kalarak Liseyi Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladı. Lise eğitimini bitirmesinin ardından yükseköğrenimini Belçika’da ‘Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963- 1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari eğitimini tamamladı.

Barış Manço 1988 yılı Ekim ayında TRT’de çocuk ve ailelere yönelik, eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye” programı ile TRT kariyerine başladı. Aynı yıl Haziran ayında 270 kez ekranlarda yer alarak Türk televizyon tarihinde ulaşılması zor bir rekora adını yazdırdı. 200’den fazla şarkısı ile 12 altın ve 1 platin albüm ödülü kazandı. Tüm eserleri ilerleyen zamanlarda Arapça, Bulgarca, Yunanca, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve Felemenkçe olarak çevrildi. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço 1991 yılında devlet sanatçısı unvanını elde etmeyi başardı.

31 Ocak 1999 gecesi saat 23:30’da İstanbul’un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçiren Barış Manço kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi’nde 1 Şubat 1999 gece saat 01:30’da yaşamını yitirdi.