Türkiye’de sadece Hatay’da yaşıyorlar: Dağ ceylanları

0
712

Haber: Emre Alperen Borazan

Ana vatanı Kuzey Afrika olan gazella gazella yani dağ ceylanlarının yaşam alanları İsrail, Filistin, Türkistan ve Doğu Çin’e kadar uzanıyor. Türkiye’de 2008 yılında Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde varlığı keşfedilen gazella gazellalar nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer aldıklarından koruma altına alındılar. Yapılan koruma çalışmaları ile nesilleri tehlikeden kurtarılan gazella gazellalar 2020 yılında yapılan son sayım ile Kırıkhan’da 1141 rakamına ulaştılar.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesi sınıra yakın bölgelerde yaşayan gazella gazellalar keşfedildiği 2008 yılından itibaren koruma altına alındı. Nesillerinin devamı için verilen mücadelede başarıya ulaşıldı. 2008 yılında yapılan sayımda 150 civarlarında oldukları tahmin edilirken, 2012 yılında 235, 2018 yılında 757 ve son olarak 1141 civarlarında olan gazella gazellalar aynı zamanda bölgedeki ekoturizme de katkı sağlıyor.

İlçede faaliyet gösteren üretim tesisinde gazella gazellaların tedavi ve bakımları gibi çeşitli ihtiyaçları karşılanıyor. Aynı zamanda tesiste yeni yavruların yırtıcı hayvanlardan korunması sağlanıyor. Bir diğer koruma kaynağı ise bölgenin sınır hattında bulunması nedeniyle bölgede bulunan güvenlik güçleri, orman ekipleri ile koordineli şekilde hareket ediyor. Bunun yanı sıra ceylanlar yöre halkı tarafından kutsal kabul ediliyor, bu kabul ediş bir yandan da koruma sağlıyor. Bölge halkı, gazella gazellaları öldürmeleri halinde başlarına kötü şeyler geleceğine inanıyor.