Diş hastalığında ortodontik tedaviler: diş teli ve şeffaf plak

0
46

Haber: Hüsna Kısak

Günümüzde estetik ve fonksiyonel bir gülümsemeye sahip olmak, yalnızca güzellik algısı için değil, genel ağız sağlığı için de büyük önem taşıyor. Uzmanlar, ağız ve diş sağlığının korunması için gerekli tedaviye zamanında başlamanın, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarının önüne geçeceğinin altını çiziyor.

Son yıllarda diş tedavisi ile ilgili gelişmeler artarak devam ediyor. Bunlardan birisi de dişlerin düzgün sıralanmasını sağlayan “ortodontik” adı verilen tedavi yöntemi. Bu konuda merak edilen soruları Dt. Recai Temizkan Fırat Haber için yanıtladı:

Ortodontik tedaviler neden önemli?

“Ortodontik tedavi bir kişinin sadece estetik, dişlerin düzgün sıralanması veya çenenin hizalanması isteklerinden ziyade yemek yiyebilme, konuşma, su içme fonksiyonlarını da geliştiriyor. Bir kişinin çene ve diş yapısındaki fonksiyonel bozukluklar ağız ve diş temizliği sağlanamamasına sebebiyet veriyor.”

Ortodontik tedavilerinde kullanılan yeni teknolojiler nelerdir?

“Ortodontik tedavilerde kullanılan son teknolojilerden şeffaf plağı örnek gösterebiliriz. Şeffaf plaklar, yapay zekâ destekli kişiye özel yapılıyor. Ve son 10 yıldır kullanılan bir tedavi yöntemidir.”

Diş teli ve şeffaf plaklar arasındaki farklar nelerdir?

“Şeffaf plaklar yapay zekâ kullanılarak kişiye özel yapılan ve aynı zamanda güncel bir tedavi yöntemidir. Ortaya çıkış sebebi tele oranla estetik bir görünüm sağlamaktır. Hastalarımız tel görünümünü istemediklerinde, şeffaf plak yardımıyla telin verdiği aynı etkiyi alıyoruz. Temel farkı tel süreçle ilerlerken, plak ise yapay zekâ destekli bir planlamaya tabii oluyor.”  

Plaklar ve teller kimler için uygun, herkes kullanabilir mi?

“Her yaşta yapılabilir. 10 yaşında bir çocuğa da yapılabilir, 50 yaşında bir yetişkine de yapılabilir. Bizim için tedavi yaşını belirlemedeki temel faktör diş eti ve diş kemiğinin sağlıklı olması. Bu yeterli ve sağlıklı olduktan sonra biz her yaştaki bireylerin tedavilerini yapabiliriz.”

Diş teli kullanırken hastalar ne gibi sorunlar ile karşılaşıyor?

“Eğer ağız hijyeniniz kötü ise çürük oluşumunu artırabiliyor. Teller çıkarıldıktan sonra renklenmeler kalabiliyor. Buradaki temel faktör yine hastanın diş fırçalama alışkanlığının olmaması. Yeme ve içme alışkanlıklarında da biraz sınırlamalara gidiyoruz. Tellerin sürtülmesi sonucunda yara oluşumu olabiliyor.”

Diş telleri çıkarıldıktan sonra retainer (sabitleyici) kullanımı ne kadar süre gerekli?

“Retainer dediğimiz işlem; dişlerin tekrar eski haline dönmemesi için içten koruyucu tel veya koruyucu plak takıyoruz. Bozukluğa göre bunun süresi değişiyor. Tabi ki ömür boyu takılması gereken hastalar oluyor. Bazılarında ise 2-5 yıl arasında yeterli görüyoruz.”