Doç. Dr. Aytaç: “İnme hastalığında ilk dört buçuk saat çok önemli”

0
93

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Aytaç, çağımızın hastalıklarından biri olan “İnme” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İnme, beyni besleyen damarların ani tıkanması, beyni besleyen damarların yırtılması sonucu ani olarak ortaya çıkan nörolojik fonksiyon kaybıdır. Doç. Dr. Aytaç, inmenin her yıl 17 milyon insanı etkilediğini ve her yıl 6 milyon insanın inmeden dolayı hayatını kaybettiğini, her bir dakikada yaklaşık altı kişinin inme nedeniyle hastanelere başvurduğunu belirtti. Doç. Dr. Aytaç inmenin ani gelişen anlama, konuşma bozukluğu, denge kaybı, konuşmada sıkıntı, kol ve bacakta kuvvet kaybı ile gelişen bir tablo olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Aytaç, ani gelişen ağızda kayma, kol ve bacakta güçsüzlük, denge kaybı, anlama bozukluğu ve konuşma bozukluğunun inmenin erken semptomları olduğunu dile getirerek, genelde inme semptomu olduğunda halk arasında en büyük yanlışın hastaya sarımsak soğan yedirme, soğuk duşa sokmanın yanlış bir algı olduğunu ifade etti. İnme semptomları gelişir gelişmez hasta veya hasta yakınlarının 112 ile irtibata geçmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Aytaç, kaybedilen her zaman dilimi ile birlikte nöron denilen hücrelerin kaybolduğunu ve hastanın tedavi edilemez bir sürece girebildiğini belirtti.

İnme geçiren bir hastada ilk dört buçuk saatin çok önemli olduğunu ve özellikle tıkayıcı tipte ilk dört buçuk saatte gelen hastalarda pıhtı çözücü ilaçlar verilerek pıhtının çözülmesini sağladıklarını belirten Doç. Dr. Aytaç, daha büyük damar tıkanıklığı olan hastalarda pıhtı çözücü ilaçla beraber hastanın hemen anjiyo ünitesine alınıp tıkalı beyin damarının açılmasının sağlandığını ve bu şekilde hastaların kalıcı inmeden kurtulma imkânlarının olduğunu dile getirdi.

Diyabeti olan, sigara kullanan, hipertansiyonu olan hastaların tedavilerini düzgün yapmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Aytaç, bu hastaların aile hekimleri ile irtibat halinde olmaları ve bu bulguları var ise acil bir şekilde 112’ye müracaat etmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: FÜ Hastanesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü