Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dâhiliye Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevzat Gözel, sıcak çarpması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Nevzat Gözel; mevsimin sıcak günlerinde sıcak çarpması vakalarıyla sık sık karşılaştıklarını belirterek şu ifadeleri kaydetti: “Sıcak çarpması bir insanın aşırı sıcakta kalması ile birlikte vücut ısısının kırk santigrat derece veya üzerinde olmasıyla belirti veren bir rahatsızlık durumudur. Sıcak çarpması olan bireylerde bulantı, kusma, ishal, şuur değişiklikleri, bilinç değişiklikleri olabilir. Bununla birlikte hastanın düşünme yetisi zayıflar, konfüzyon dediğimiz olmayan sesleri, görüntüleri algılama gibi şikâyetler ile hasta bize başvurabilir.”
Doç. Dr. Gözel, özellikle çocukların ve diyabet, hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği veya başka kronik hastalığı olan yaşlı bireylerin bu sıcak havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca egzersiz, spor veya benzeri aktivitelerin sabahın serin saatlerinde yapılmasının daha uygun olacağını, aşırı su kaybını önlemek için bol sıvı tüketiminin önemini vurguladı.
Diyabeti olmayan hastaların bol sıvı içeren meyveleri tüketebileceğini belirten Doç. Dr. Gözel konuşmasına şöyle devam etti:
“Sıcak çarpmasında hızlı nefes alıp verme, kalp çarpıntısı gibi belirtiler olabilir. Böyle bir durumla karşılaşan hasta ve hasta yakınlarının mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmeleri gerekiyor. Bu hastaların mutlaka bir sağlık merkezinde takip edilmeleri, değerlendirilmeleri ve gerekli görülürse uygun tetkikler ile yatışının yapılması gerekiyor. Mümkün olduğu kadar sıcak havalarda dışarı çıkmamak ve zorunlu ihtiyaçlarımızı serin saatlerde gidermek en doğru koruyucu önlem olarak düşünüyorum.”
Kaynak: Fırat Üniversitesi Hastanesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü