Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde FÜ’den 42 akademisyen yer aldı

0
308

Stanford Üniversitesi dünyadaki bilim insanları arasında ilk yüzde 2’lik dilime giren akademisyenleri açıkladı. Büyük bir başarıya imza atan Fırat Üniversitesinde listeye 42 akademisyen girdi. Listeye Türkiye’den en fazla akademisyen giren üniversite sıralamasında Fırat Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı.

Stanford Üniversitesi bilim insanlarından Prof. Dr. John P. A. Ioannidis ve araştırma ekibi tarafından, 22 anabilim dalı ile 176 alt bilim dalında dünyadaki bilim insanı arasından ilk yüzde 2’lik dilime giren bilim insanının yer aldığı liste Elsevier veri tabanında yayımlandı.

10 Ekim 2022 tarihinde Stanford Üniversitesi tarafından Elsevier veri tabanında yayınlanan ve 2021 alıntı yılına göre, ilk %2’lik dilimde bulunan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi; “Kariyer boyu etki” ve “Yıllık etki (2021 yılı çalışmalar)” olarak iki kategoride listelendi.

Liste oluşturulurken akademik performansın en somut çıktıları olarak kabul edilen nitelikli yayın sayısı, makalelerinin yayımlandığı derginin etki değeri, çalışmalarına yapılan “atıf sayısı, h-indeks, hm_indeks, patent sayısı, ilk isim ve tek isim makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve atıf yapan makalenin yayımlandığı derginin etki değeri gibi temel ve ciddi uluslararası ölçütler kullanıldı.

Bilim insanlarının sadece “2021 yılı çalışmaları” dikkate alınarak oluşturulan listede, yüzde 2’lik dilime giren 200 bin 409 bilim insanı sıralandı. Sıralamaya Türkiye’den bin 202 öğretim üyesi girerken, bu listede FÜ’den 42 öğretim üyesi yer aldı.

Bilim insanlarının kariyerleri boyunca yaptıkları çalışmalar dikkate alınarak oluşturulan sıralamada ise 195 bin 605 bilim insanı içerisinde Türkiye’den 897, FÜ’den ise 31 öğretim üyesi yer aldı.

Listeye Türkiye’den en fazla akademisyeni giren üniversite; 51 akademisyenle İstanbul Teknik Üniversitesi oldu. İTÜ’yü, 44 akademisyenle Hacettepe Üniversitesi, 42 akademisyenle Fırat Üniversitesi, 34 akademisyenle Koç Üniversitesi, 32 akademisyenle ODTÜ, 32 Akademisyenle Gazi Üniversitesi ve 30 akademisyenle Yıldız Teknik Üniversitesi takip etti.

Akademisyenlerin başarısıyla ilgili açıklama yapan Fırat Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, “Açıklanan her bilimsel çalışmada Fırat Üniversitesi isminin başarı sıralamasını yükselterek yer alması bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Son olarak açıklanan dünyanın en etkili bilim insanları listesinde üniversitemizden 42 akademisyenimizin yer alması Fırat Üniversitesinin araştırma, kalite ve başarı odaklı bir bakış açısı ortaya koyduğunun göstergelerinden biridir. Fırat Üniversitesi sadece Türkiye’de değil, dünyada da adından söz ettiren bir üniversite konumuna gelmiştir. Akademisyenlerimizin son başarısı da üniversitemize ve şehrimize büyük bir gurur yaşatmıştır. Akademisyenlerimizin başarısıyla hep birlikte gurur duyuyor; sevinçlerini paylaşıyoruz. Gayret gösteren akademisyenlerimizi yürekten kutluyorum” dedi.

FÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü