El emeği ile işlenen tabaklar

0
185

Haber ve Fotoğraf: Ahmet Algan

Evlerimizde sofralarımızın en temel eşyalarından biri de tabaklardır. Seramik, porselen, cam çeşit çeşit malzemeden üretilirler…

Bin bir emek ve zahmetin ardından sofralarımıza gelirken kimi zaman da duvarlarımızı süsler tabaklar… Bursa’da yaşayan Süleyman Güler bardak, cam, tabak, şekillendirme ve boyama işi ile ilgileniyor. 39 yıldır bardak, tabak, cam, boyama sanatını yapan Süleyman Güler hikayesini; “Tesadüfi olarak ustam bizim eve kiracı olarak gelmişti. Bana desenli bir bardak hediye etmişti. O bardağı gördüm ve nasıl yaptığını merak edip ustamın yanına gitmeye başladım. Kendisi bana bu işi öğren, ekmek teknen olur demişti. Onun sayesinde bu işi öğrendim ve sevdim. 1981 yılında kendi dükkânımı açtım ve bugüne kadar da dükkanımda çalışmaya devam ediyorum.” şeklinde anlattı.

Bursa’da bu mesleği kendisinden başka yapan kimsenin kalmadığını söyleyen Süleyman Güler, “Eskiden bu meslek çok revaçtaydı. Mesleğimi seviyorum her tabağa ayrı bir sevgi her bardağa ayrı bir duyguyu işliyorum ve bu işi hiçbir ölçüm aleti kullanmadan göz kararıyla yapıyorum.” dedi. El emeği ile işlenen tabaklar Bursa’da Süleyman Beyin eserleri olarak anılıyor. Kendisi ise bu mesleğin uzun yıllar daha devam etmesinden yana.