Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi Elazığ’ın dinamik yüzü oldu

0
566

Haber ve Fotoğraf: Yağmur Mutlu

Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi’nde gençler bir araya gelerek çeşitli projeleri hayata geçiriyor. ‘Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi’nin çalışmaları hakkında bilgi aldık. Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Celayir ve Medya Komisyon Başkanı Abdulkadir Alnıaçık, gençlerin gerçekleştirdiği projeler ile ilgili tüm detayları Fırat Haber’le paylaştı.

Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Celayir, Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi’nin kuruluş aşamasını anlatarak etkinlikleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi ne zaman kuruldu?

Merhabalar, Gençlik Meclisimize hoş geldiniz. Kısaca kendimi tanıtayım. Fırat Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Şu an yüksek lisans yapmaktayım. 2 ay önce göreve başladım. Kuruluşumuz, Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’nın talimatıyla gerçekleşti. Hedefimiz, gençleri tek bir çatı altında toplamak ve güzel işlere imza atmak. Gençlik Meclisi’nin kuruluşu 2019 Eylül ayında resmiyet kazandı. Ekim ayında komisyonlarımızı kurduk, akabinde ilk toplantımızı gerçekleştirdik.

“Benim bir projem var diyen tüm gençlere kapımız açık”

Gençlik Meclisi aslında her belediyenin içinde olan bir yapılanma. Bu yapılanma kent konseyi içerisinde varlığını sürdürüyor. Kent konseyi içerisinde: Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi, Engelliler Meclisi gibi birimler var. Belediye Başkanımız, bilindiği üzere Türkiye’nin en genç iki belediye başkanından birisi, kendisi kırk yaşında. Her konuşmasında da gençliğe önem verdiğini vurgulamaktadır. Belediye Başkanımızın Elazığ’da bir Gençlik Meclisi kurulması ve bu mecliste kişilerin siyasi düşüncesine, yaşına, cinsiyetine, eğitim durumuna bakılmadan tek bir çatı altında bir araya gelmelerinin sağlanıp, bu gençlerden bir şeyler üretmelerinin yolunun açılması amacıyla proje gerçekleştirme düşüncesi vardı. Sonrasında bizlere destek verildi, yer ayarlandı. Şu an Kültürpark içerisinde bir yerimiz var, orada toplanıyoruz. Sahaya çıkılması gerektiğinde oradan hareket ediyoruz. Bunun haricinde, çarşı merkezinde bir yer ayrıldı. Belediyenin kullandığı bir binanın 3’üncü katı Gençlik Meclisi’ne verildi. Belediye Başkanının istekleri doğrultusunda ya da kendi projelerimiz doğrultusunda sürekli olarak sahaya çıkmaya çalışıyoruz.

Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi’nin amacı, hedefleri nelerdir?

Asıl amacımız, öyle şeyler üretelim ki tüm gençliği bir araya getirecek bir şey olsun. Şu anda da proje aşamasındayız. Pandemi sürecinden sonra neler yapabiliriz, bunu düşünüyoruz. Aslında gençlerde şöyle bir endişe var, isteklerimiz yapılır mı, projelerimiz destek görür mü, diye düşünüyorlar. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile görüştüğümde kendilerine şunu ifade ettim; “Başkanım biz gerçek anlamda sizden destek istiyoruz.” Kendisi de; “Ben de gençliği özledim, onlarla bir araya gelmek istiyorum.” dedi. Gençlik Meclisi olarak, haziran ayı başında komisyonlarımızla toplantılarımızı yaptık, ardından haziran ayının son haftasında ise Başkanın da bulunacağı bir toplantı düzenleyerek projelerimizi birebir sunmaya karar verdik.

Komisyonlardan bahsettiniz. Peki, komisyonlar nasıl kuruldu?

Bizim toplamda şu an 11 komisyonumuz var. 60 kişilik Gençlik Meclisi ekibimiz var. Biz komisyonları kurarken başta bir mülakat aşaması oluşturalım dedik. Belediye tarafından web sitemiz hazırlandı. Sitede 249 başvuru gördük. Kalabalık bir ekip olacağız diye mutlu da olduk; ama bu kişilerin hepsi mülakata gelecek mi, gerçekten destek olacaklar mı, diye de düşündük elbette. Ardından mülakat tarihimiz belirlendi. Her gün yaklaşık 60 kişi mülakata geldi. Mülakatlarda toplamda 190 kişiyle görüştük. Gelen arkadaşlara, bizimle çalışmak isterler mi, hangi alanda çalışmak isterler, bunları sorduk. Biz, başta bu proje tutar mı, destek olunur mu, diye düşünürken harika bir ivme kazandık ve şu anki sayımız 170’in üstünde. Pandemi döneminin sonlanmasının ardından tekrar bir başvuruya çıkacağız. Bu defa mülakat değil, tamamen gönüllülüğe dayalı olacak başvurularımız, kapımız herkese açık.

Gençlik Meclisi’nin katılımcı profilinde kimler var?

Gençlik Meclisimiz çok renkli; lisans ve yüksek lisans öğrencileri mevcut. Ben de şu an yüksek lisans sürecindeyim. Doktorasını tamamlamış arkadaşlarımız var. Memur, mühendis gibi çalışan kişiler de var. Arkadaşlarımız yeter ki gönüllü olarak projeler üretsinler.

Bugüne kadar hangi projeleri gerçekleştirdiniz?

Aslında ilk organize olma sürecimiz 24 Ocak’taki depremde oldu. Her şerde bir hayır vardır derler; bu süreçte Gençlik Meclisi’ni ilk kez sahaya çıkardık. İnsanlar birbirini tanımasa da ilk o ortamda birbirleriyle tanıştılar. Oldukça büyük bir ekiple sahaya çıktık, gelen üyeler arkadaşını, kuzenini de getirmişti. Daha sonra bir depoya gittik. Herkes bir işin ucundan tuttu. Koliler hazırlandı, yüklemeler yapıldı, ardından bölge bölge gezilip yardımlar ulaştırıldı. Oldukça mükemmel bir dayanışmaya ev sahipliği yapıldı.

Kuruluş aşamasından bu yana çok şey yaptık. Dosya haline getirdiğimiz, Belediye Başkanı’nın da onayladığı kaliteli projeler vardı. Deprem ve hemen ardından pandemi süreci olumsuz etkiledi bizi; çünkü insanları bir araya getirmek bu süreçte ne kadar doğru olur gibi soru işaretleri vardı. Biz de şöyle bir karar aldık: Şu an projeleri az kişiyle yapalım ve her projede de farklı kişilerle çalışalım dedik. Bizi bu süreçte çok mutlu eden şeyler de oldu. Ramazan sürecinde ihtiyacı olan ailelere destek amaçlı koliler temin edildi ve evlere götürüldü. Bu çalışmaları sosyal medya aracılığıyla duyururken bir komisyon üyesi arkadaş mesaj attı: “Başkanım keşke bizler de çağrılsaydık.” dedi. Aslında gençler gerçek anlamda bizlerle beraber olmak istiyor. Bizler gönüllülük esaslı çalışan bir ekibiz.

Bu süreçte medya ekibimizin yine güzel çalışmaları oldu. Elazığ’ı tanıyalım, bilinmeyen yönlerini öğrenelim diye düşünürken, sosyal medya platformlarında “Burası neresi” adlı bir yarışma programının yapılmasına karar verdik. Sosyal medya üzerinden çeşitli fotoğraflar paylaşıldı ve yarışmayı kazanan arkadaşlara da kitap hediye edildi. Başkanımızla görüştük, kendilerine yarışmamızı anlattık ve hediye kitap sayısını üçe çıkardık. Elazığ tanıtım kitabı, Harput Musikisinin kitabı ve yanında bir de romandan oluşan bir set oluşturuldu. Etkinlik bir hafta sürdü. Biz etkinliği de yarışma çekilişi yaparak sonlandıralım istedik. 580 kişinin katıldığı geniş kapsamlı bir çekiliş oldu. 20 yaş altı kazananlara hediyeleri evlerinde teslim edildi. Diğer arkadaşlar ise meclisimizi ziyaret ettiler ve hediyelerini oradan kendileri aldılar.

23 Nisan’da da bir ekip oluşturduk. Bu ekip, Elazığ’daki her mahalleye gidip çocukları sevindirecek farklı güzel hediyeler verdi. Kendine ait aracı olan arkadaşlarımızı tespit ettik, yanlarına da iki arkadaşımız katıldı. Belediyenin Kültür Müdürlüğü’ne gittik, bayramda çocukları mutlu etmek için düşündüğümüz bir proje olduğunu söyleyince onlar da bizlere destek oldular. Hemen boyama kitabından Mangala’ya, dilek fenerinden, Türk bayrağına kadar birçok sürprizin yer aldığı hediye paketleri hazırlandı. Toplamda 25 kişilik ekibimizle hediyeleri dağıttık. Çocuklar zaten pandemi sürecinden ötürü dışarı çıkamıyorlardı. Bizler de hijyenik bir şekilde hazırlanan hediyeleri yine aynı şekilde teslim ettik. O gün çocukların hepsi oldukça renkli kıyafetler giymişlerdi. Hatta sosyal medyadaki etkinlik fotoğraflarını görünce bu durum Başkanımızın da dikkatini çekmiş “Siz gitmeden önce haber mi verdiniz de çocuklar böyle süslenmişler.” dedi. Gittiğimiz her evde çocuklar özenle kıyafetlerini giymiş, yüzlerini kırmızı, beyaza boyamış, evlerini bayraklarla süslemişlerdi. Hepsi çok mutlu oldu. Aileleri de teşekkür etti. Çocuklardan biri de Yasin’di, bizleri karşısında görünce oldukça mutlu oldu ve bizlerden kendisini tekrar ziyaret etmemiz için söz aldı. Geçen günlerde yine bir arkadaşımız uğrayıp kendisini ziyaret etti.

Ayrıca 20 kişilik bir ekiple İpek Yolu Gençlik Merkezi’ne gittik. Genç arkadaşlarla fide dikimi yapıldı, çeşitli etkinlikler oldu.

Gençlik Meclisi’ne üye olmak için şartlar nelerdir?

Aslında önceleri belirli kıstaslarımız vardı, sonra baktık ki gönüllü çok gencimiz var. Bizler de bu kıstaslardan ziyade gönüllü olan lise, üniversite öğrencilerini, mezunlarını, aslında kendini genç hisseden herkesi meclisimize bekliyoruz. Amacımız, Elazığ’a değer katmak ve güzel şeyler üretmek.

Fırat Haber Gazetesi’ni Gençlik Meclisi’nde ağırlayan bir diğer isim ise kendisi ve görevi hakkında kısaca bilgiler veren Medya Komisyon Başkanı Abdulkadir Alnıaçık’tı.

Elazığlıyım. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Uğur Bey ile yaklaşık 13 yıllık bir dostluğumuz var. Nasip oldu, onun sayesinde Gençlik Meclisi ile tanıştık. Kuruluşundan bu yana ben Medya Tanıtım Komisyonu’ndayım ve şu an Komisyon Başkanlığı görevini yürütmekteyim.

Medya ve Tanıtım Komisyonu olarak neler yapmaktasınız?

Şunu diyebilirim ki, Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi içinde Medya Tanıtım Komisyonu çok ön plana çıktı. Tanınan bir komisyon haline geldi. Toplamda 17 kişiyiz. Komisyonumuzda her konuda yeteneği olan kişiler mevcut. Dijital platformlarda sosyal medyayı kullanabilen arkadaşlar, afişler için tasarımcılar; kameramanından tutun da iletişim uzmanına kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip ekibimiz var.

Medya denildiğinde çok yoğun çalışan, günün her saati aktif olmak zorunda olan bir alanda çalışma gerekliliği olduğunu bilirsiniz. Siz bu tempoyu nasıl ayarlıyorsunuz?

Kurulduğu andan itibaren birbirinden iyi elektrik alabilen ve uyumlu bir ekibimiz oldu. Aslında sadece bu yönüyle de değil, mesela ben mecliste arkadaşlara saat kaç olursa olsun hiç fark etmez, aklınıza herhangi bir şey gelirse proje olarak hemen iletişim kurun derim. Ekibimiz de ne zaman olursa olsun birbirine ulaşabilen, birbirine destek olabilen bir ekip. Medya işinde bireysellik sizi profesyonelliğe götürmez, çalıştığınız iyi bir ekip profesyonelliği size getirir.

Komisyonlar arası iletişimi nasıl sağlıyorsunuz?

Medya işi bizde olduğu için her komisyonun bizimle bağlantıda olması gerekiyor. Projelerin tanıtılması, duyurulması, hepsi bizim kontrolümüzde olması gereken işler. Burada da güçlü bir iletişim ağı kurma gerekliliği önem kazanıyor. Komisyon başkanlarımızla gerekli toplantıları yapıyoruz ya da kendileri projeleri için bizim komisyonumuza ulaşıyor.

Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Celayir, deprem sürecinde ilk kez sahaya çıkıldığını ve herkesin o esnada tanıştığını belirtti. Komisyon Başkanı olarak siz bu süreçte neler yaptınız?

Deprem sürecinde ve pandemi sürecinde kurallara uygun bir şekilde hareket ettik. Özellikle deprem sürecinde gelen yardım malzemelerinin aktarımı için depolarda yardımcı ekipler oluşturduk. Belediyenin destekleri de oldu; ama şahsi imkânlarla da alandaydık. Ben bir depremzedeyim. Depremzede olmama rağmen, depremin 8’inci günü ailemle ilgilenebildim; çünkü bu süreçte sürekli ekibimle ve Gençlik Meclisi Başkanımızla birlikteydim. Vatandaşlarımıza faydamız olsun dedik ve onun için çalıştık.

Pandemi sürecini nasıl değerlendirdiniz?

Pandemi sürecinde sosyal medya çok işimize yaradı. Herkes evinde olduğu için aslında sosyal medyada da oldukça fazla vakit geçirildi. Mesela; sosyal medyada “Elazığ’ı bir cümleyle anlat” diye bir etkinlik oluşturduk.  Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız herkes dönüş yaptı ve bu bizi oldukça gururlandırdı. Farkına vardık ki ciddiye alınan bir ekibiz, önem verilen bir Meclisiz. Sosyal medyada yarışmalar yapıyoruz ve canlı yayına konuklar alıyoruz. Gençlere bir şeyler kazandırma gayretindeyiz. Gençlerimiz isteklerini, dileklerini daima bize iletebilirler, Meclisimiz kendilerine mutlaka dönüş yapacaktır. Bir de bu yıl Ramazan ayı pandemi sürecine denk geldi. Meclis olarak bir yardımlaşma projemiz vardı ve bu süreçte kolilerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması organizasyonumuz oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Herkes gönüllü olarak, özellikle kendi şahsi araçlarıyla geldi. Belediye elbette araç tahsis etti Meclisimize; ama çoğunluğu Meclis üyelerimizin şahsi araçlarıydı. Gönüllü olarak 15 araç ile senkronize bir şekilde hareket ettik. Ben daha da büyüyebileceğimize inanıyorum.

Pandemi sürecinde insanları bir araya getirmek belki zor olacağından gelecekteki projeleriniz adına neler söylemek istersiniz?

Önümüze, yaşanan bir deprem ve koronavirüs engeli çıktı. Aslında deprem sürecinde dahi bizim hazırlanmış ve gerçekleştirilmek üzere olan birçok projemiz mevcuttu. Biz yine projelere devam ediyoruz; ama şu süreçte yoğun bir şekilde bir araya gelemiyoruz. Bazı etkinlikleri bir süreliğine askıya aldık. Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi olarak bizimle birlikte yürümek isteyen herkesle birlikte yürümek istiyoruz, onlarla yürümek bize güç veriyor. Kapımızı çalan bütün gençlere Meclisimiz açık. Sadece kendi komisyon üyelerimiz ya da Meclis üyelerimizle de değil dışarıdan katılımlarla da birlikte çeşitli projelere imza atmaya devam edeceğiz.