Elazığ’da tesadüfen keşfedilen doğa harikası: Karaleylek Kanyonu

0
497

Haber ve fotoğraf: Ayşegül Altunoluk

Fırat Nehri kıyısında bulunan ve 2019 yılı sonlarında tesadüfi bir şekilde keşfedilen Karaleylek Kanyonu, eşsiz güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Elâzığ’ın Baskil ilçesine bağlı Kumlutarla köyü sınırları içerisinde bulunan kanyon, bölgede sık rastlanamayacak doğa harikalardan biri olmasıyla da dikkat çekiyor. Yöre halkının bildirmesiyle keşfedilen kanyonun turizme kazandırılması planlanıyor.

Doğal güzellikleriyle doğaseverlerin ve ziyaretçilerin dikkatini çeken Elazığ’da yeni bir kanyon keşfedildi. Hangi il sınırlarına ait olduğu tartışılan yerin, kısa sürede turizme kazandırılması düşünülüyor. Adını yaz aylarında misafir ettiği Kara Leylek göçmen kuşlarından alan kanyon, mağara ve kayalıklarıyla da eşsiz bir manzara sunuyor. Kanyon aynı zamanda, leyleklerin yanı sıra farklı kuş türleri ve yaban dağ keçilerine de ev sahipliği yapıyor.

9 milyon yıllık geçmişe sahip olduğu belirlenen kanyonun, eşsiz güzelliğiyle Elazığ’ın önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmesi bekleniyor. Pandeminin olumsuz koşulları nedeniyle kanyonla ilgili turizme açılma planları askıya alınsa da ilerleyen günlerde sürdürülecek çalışmalarla halk ücretsiz bir şekilde burayı ziyaret edebilecek.

Fotoğraf tutkunları ve doğaseverlerin uğrak yeri olmaya aday Kanyon, teknelerle ya da kara yoluyla ziyaret edilebiliyor. Fırat Nehri boyunca yaklaşık 3 km uzanan Kanyon, tekneyle Keban ilçesinden 50 dakika, Baskil ilçesinden de arabayla ortalama bir saat sürüyor. Pandemi döneminde tekne turları iptal edilmiş olsa da özel araçlarla, tali toprak yol üzerinden kanyonun üst kısmına ulaşılıyor.