Film Analizi | İçimdeki Yangın

0
2373

Yazı: Şirvan Çil ve Revşan Sağlam 

Yönetmen  Denis  Villeneuve, 20 yıl önce orta doğunun acımasız yüzü olan iç sav aş (Hıristiyan Müslüman savaşı) döneminde bir ailenin trajik hikayesini ele alıyor. Film Genie en iyi film ödülü, en iyi senaryo ödülü, en başarılı ses ödülü gibi ödüllere sahip.

Başrolde Lubna Azabal (Naval Marvan) müthiş performansıyla Orta Doğu’da kadın olmanın zorluğunu anlatırken diğer yandan kurallara ve baskılara uygulanan işkencelere karşı dik duruşuyla seyircinin ilgisini üstüne çekiyor.

Yönetmen, savaş dönemindeki çaresizliği ve dehşeti seyircinin iliklerine kadar hissettiriyor. Film çarpıcı sahneleriyle ve iç içe geçmiş kurgularla seyirciye soluksuz dakikalar yaşatıyor.

Annelerinin ardında bıraktığı mektup ve vasiyetle hayatı değişen ikiz kardeşler (Jeanne ve Simon)  hiç bilmedikleri acı dolu geçmişle karşılaşırlar. Çıktıkları bu yolculuk onları Orta Doğu’ya sürükler. Simon başlarda annesine olan kızgınlığı yüzünden bu yolculuğunda Jeanne’yi yalnız bırakır, Jeanne annesinin bir zamanlar yaşadığı kentte şarkı söyleyen kadının hikayesiyle  karşılaşır ve düğümlerin gizemi çözülmeye başlar…

Neval’in ilk aşkı abileri tarafından öldürülür. Neval hamiledir, bebeği tek başına doğurur ama ona bakması için okuması gerekmektedir. Büyükannesi tarafından, kenttin yetimhanesine bulunmasını kolaylaştıracak bir izle bırakırlar. Sonrasında çatışmaların artmasıyla ülkede durumlar daha da karışır. Neval çocuğunun peşinde çatışmanın olduğu yerlerde dolaşır bu süreçte. Birçok kişinin ölümünde payı olan bir yetkiliye suikast düzenlemekten tutuklanır. Yıllarca hapiste işkence ve tecavüze maruz kalır, bunun sonucunda ona işkence eden komutanın çocuğuna hamile kalır ve doğurur. Yıllar sonra  ulaşılmaz olan o ize ulaşır. İşkence komutanının, oğlu olduğunu öğrenir ve bu dehşet karşısında sonsuz bir suskunluğa bürünür. Bu dehşet veren suskunluk ve sevgi için hâlâ diri kalmaya çalışır. Ardında bıraktığı mektupta sevginin hükmünü ve birlikte olmanın kutsallığını bir sayıklama gibi sürekli tekrarlar. İkizlerinin babası, sevgi çocuğudur ama ikizlerin hikâyesi korkunç başlamıştır. Sevgi ve birlikte olmanın kutsallığı en derin yaraları iyileştireceğine inanır.