Fırat Üniversitesi Hastanesinde Covid-19 Tanı Laboratuvarı kuruldu

0
1054

Fırat Üniversitesi Hastanesinde yeni kurulan Covid-19 PCR Tanı Laboratuvarında Korona virüs (Covid-19) testleri yapılmaya başlandı.

8 kişilik ekiple test çalışmalarına başlanan laboratuvar da istendiği takdirde Elazığ’ın dışında Bingöl, Tunceli ve Muş gibi çevre illere de hizmet verilecek.

Covid-19 numunelerinin artık Malatya’ya gönderilmeyeceğini belirten Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, laboratuvarda hızlı antikor testinin 15 dakikada PCR testinin ise 3 saatte çıkacağını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Demirdağ, “Daha önce Elazığ’da hızlı antikor ve antijer testi yapılıyordu fakat PCR testi için biyogüvenilir düzeyi üçüncü seviyede olan bir laboratuvar gerekiyordu. Yaklaşık 2 haftalık süre içerisinde çok hızlı bir şekilde negatif basınçlı odanın izolasyonu yapıldı.

Biz onunla ilgili hazırlıklarımızı merkezi laboratuvarımızda tamamladık. Cuma günü itibariyle laboratuvarda test çalışmalarına başlandı.  Kurulan laboratuvarla Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde yapılacak test sayısında herhangi bir sınırlama olmayacak. Çevre illere de hizmet vereceğiz. 8 moleküler laboratuvarında çalışan eğitimli arkadaşlar test çalışmalarına başladılar. Örnekler 24 saat çalışacak. Ve burada bu çalışma ortamında gece ve gündüz mesaide bulunacaklar” dedi.

Birlik ve beraberlik içinde hijyen kurallarına dikkat edilerek bu virüsün üstesinden gelinebileceğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Demirdağ, bu salgın konusunda Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Sağlık Bakanımız, diğer bakanlarımız, Bilim Kurulumuz ve tüm sağlık camiası önemli bir mesai yürütüyor. Vatandaşlarımız gerekmedikçe dışarı çıkmamalı, evde kalmalıdır” dedi.

Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat, Başhekim Prof. Dr. Refik Ayten, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Handan Akbulut test çalışmalarına başlanan laboratuvarı ziyaret ettiler.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Zulal Aşçı Toraman ekibiyle birlikte test çalışmalarına başladılar.