FÜ akademisyeni Doç. Dr. Savcı, “Bilişsel Davranışçı Terapist ve Uluslararası Diplomat” unvanı aldı

0
252

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Savcı, seçkin bir uluslararası psikoterapi kuruluşu olan Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Akademisi [The Academy of Cognitive & Behavioral Therapies (ACT)] tarafından sertifiye edildi ve “Bilişsel Davranışçı Terapist ve Uluslararası Diplomat” unvanı aldı. 

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), ACT’nin onursal başkanı olan Aaron T. Beck tarafından 1967’de geliştirildi.

BDT; başta depresyon olmak üzere, anksiyete bozuklukları, panik bozukluk, obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, kişilik bozuklukları, ilişki problemleri, fobiler, yeme bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bağımlılık ve dürtü kontrol bozukluklarının tedavisinde kullanılan ve etkililiği kanıtlanmış bir psikoterapi ekolü. BDT etkililiği en fazla araştırılan bir yaklaşım olup dünya çapında en fazla kullanılan psikoterapilerden birisi.

ACT 1998 yılında bilişsel terapi alanında önde gelen bir grup klinisyen, eğitimci ve araştırmacı tarafından ABD’de kuruldu. ACT nesnel bir değerlendirmeye dayalı olarak bilişsel terapide ileri düzeyde uzmanlık sergileyen psikoterapistleri sertifiye etmekte. ACT’nin dünyanın dört bir yanından psikiyatrlar, psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları ve diğer ruh sağlığı profesyonellerinden oluşan 1000’den fazla üyesi bulunuyor.

ACT, Türkiye’de bugüne kadar 37 ruh sağlığı profesyonelini sertifiye etti.

Kaynak: F.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü