Dr. Öğr. Üyesi Öner: “Akciğer kanseri günümüzde giderek artıyor”

0
154

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Önsel Öner, Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Öner, akciğer kanserinin günümüzde giderek artan bir hastalık olduğunu ve özellikle sigara kullanımı, yaşam tarzı, diyet, çevre faktörleri gibi birçok etmenin bu hastalığın oluşumunda etkin olduğunu belirtti. Ayrıca kanserin genelde nefes darlığı, öksürük, balgam, hızlı kilo kaybı gibi bulgularla kendini gösterdiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Öner, bu belirtileri gösteren hastaların en yakın aile hekimine veya göğüs hastalıkları uzmanına görünmelerinde fayda olduğunu vurguladı.

“KOAH hastalığının en büyük nedeni sigara”

Dr. Öğr. Üyesi Öner, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) hakkında ise şunları kaydetti:

KOAH, akciğerlerde bulunan bronş ve alvollerin tıkanması sonucu solunum güçlüğü, nefes darlığı, göğüs ağrısı, balgam gibi belirtiler ile kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Sigara, hava kirliliği, toza ve dumana maruz kalınması KOAH için önemli risk faktörleridir. Uzun süreli sigara içen, nefes darlığı çeken, öksürük ve balgam şikâyetleri olan kişilerin en yakın bir sağlık kuruluşuna, özellikle göğüs hastalıkları uzmanına görünmeleri son derece önemlidir. Sigaradan ve çevresel etkenlerden uzak durmak, spor, egzersiz yapmak akciğer sağlığımız için önem arz etmektedir.”

Kaynak: FÜ Hastanesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü