FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a “Fahri Doktora” unvanını tevdi etti

0
253

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Elazığ’a gelen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Fırat Üniversitesinde “Geçmişten Günümüze Kıbrıs Türkü’nün Mücadelesi” konulu konferans verdi. Konferansta Fırat Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a fahri doktora unvanı tevcih edildi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa; Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Elazığ Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Kolordu Komutanı Tuğgeneral Sadettin Alp Ergin, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Prof. Dr. Soner Özgen, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Tabip Tuğgeneral merhum Nihat İlhan’ın oğlu Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, siyasi parti il başkanları, fakülte dekanları, akademisyenler, medya temsilcileri, İlhan ailesi fertleri ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş,  “Bugün bizler Elazığlılar ve Fırat Üniversitesi mensupları olarak tarihi bir ana şahitlik etmenin mutluluğunu ve onurunu yaşamaktayız. Şehrimizde ve Üniversitemizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar beyefendiyi ağırlamaktayız. Vefa bütün dinlerde, inanç sistemlerinde ve kültürlerde en kutsal değerlerden biri olarak kabul edilmektedir. Zatıâliniz büyük bir vefa örneği göstererek Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan paşamızın Rum çeteciler tarafından 24 Aralık 1963 tarihinde acımasızca katledilip şehit edilen eşi Mürüvvet hanımefendi ile çocukları, Kutsi, Murat ve Hakan’ın kabirlerini ziyaret ettiniz. Bu ziyaretinizle Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir biriyle sonsuza kadar ayrılmayacağını hem dosta hem düşmana göstermiş oldunuz.” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Tabip Tuğgeneral merhum Nihat İlhan’ın oğlu Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın selamlama konuşmalarının ardından kürsüye KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar çıktı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar verdiği konferansta, 1571 yılında Kıbrıs’ın fethedilmesinden başlayarak günümüze kadar gelen süreçte yaşananları anlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, “BM Güvenlik Konseyi’nin 4 Mart 1964 tarihinde almış olduğu haksız ve siyasi bir kararla Rum devletine dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ‘Kıbrıs’ın tek meşru hükümeti’ olarak tanınırken, Rum liderliği Kıbrıs Türk halkını diz çöktürebilmek için zaman oynadı. Rum tarafının bu tutumu hâlâ devam ederken, BM parametrelerinin özünü teşkil eden BM Güvenlik Konseyi’nin bu kararı hâlâ çözümün önündeki en büyük engeldir. Bunlar ortadan kalkmadıkça da Rum tarafı hiçbir zaman adil ve kalıcı bir anlaşmaya yanaşmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Rum tarafının ucu açık müzakerelerle Kıbrıs Türk tarafını ve dünyayı aldatmasına ve 53 yıl daha müzakere masalarında esir alınmaya tahammüllerinin kalmadığını vurgulayan Tatar, federal temele dayalı bir anlaşmanın mümkün olmayacağının anlaşılması sonrasında, Türkiye tarafından da desteklenen egemen iki eşit devletin varlığına dayalı çözüm önerisini gündeme getirdiklerini anlattı.

Konferansın ardından, Cumhurbaşkanı Tatar’a Fırat Üniversitesi Senatosunda alınan kararla “Fahri Doktora” unvanı tevcih edildi. Fahri Doktora cüppesini Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş giydirdi ve ardından Fahri Doktora unvanını tevdi etti.

Kaynak: F.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü