FÜ Rektörü Prof. Dr. Göktaş, FÜ’de üretilen elektrikli aracı inceledi

0
149

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, TEKNOFEST Elektrikli Araç kategorisinde yarışmaya katılacak, Fırat Üniversitesi Teknoloji Öğrenci Topluluğu (FÜTEK) üyeleri tarafından tasarımı yapılan NEKES isimli aracın tanıtım toplantısına katıldı.

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Akpınar, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Dağtekin, Proje Danışmanı Prof. Dr. Orhan Çakar, Fahri Danışman Prof. Dr. Vedat Tanyıldızı, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Gür ile elektrikli araç projesinde çalışan FÜTEK üyesi öğrenciler katıldı.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Proje Danışmanı Prof. Dr. Orhan Çakar, elektrikli araç yarışlarının 2005 yılından beri TÜBİTAK tarafından düzenlenmekte olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“2014 yılından itibaren Efficiency Challange adı altında uluslararası katılımlı olarak gerçekleşmektedir. 2018 yılından beri de dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST kapsamında yapılmaktadır. FÜTEK olarak elektrikli araçlar ile ilgili çalışmalarımızı 2009 yılından beri Makine Mühendisliği Bölümünde bizim için ayrılan atölyede yapmaktayız. İlk olarak üniversitemizi ve ilimizi temsilen 2010 yılında FUSOCAR isimli güneş enerjili araç ile bu yarışmalara iştirak ettik. 2011 yılında da FUCAR-A isimli araç ile yarışmaya katıldık. 2014 yılında ise IEEE ve FÜTEK öğrenci topluluklarımızın ortak çalışmalarıyla yaptıkları Harput-I isimli elektrik bataryalı araç ile yarışmaya katıldık. Son olarak 2019 yılında Harput-II isimli araç ile bu yarışmaya katıldık.

Amacımız her zaman öğrencilerimizin eğitimlerinde aldıkları teorik bilgileri uygulamaya aktarmak, elektrikli araçlar konusunda bilgi ve becerilerini artırmak ve yarışmalarda üniversitemizin ve şehrimizin tanıtımına katkı sağlamak olmuştur. Öğrencilerimiz her aracın yapımı için gece gündüz demeden büyük bir özveri ile çalışmışlardır. Şimdiye kadar araçlarımızı başta üniversitemiz olmak üzere TÜBİTAK’ın sağladığı bütçe ile tamamen el emeği ile yaptık.

Bu yıl 31 Ağustos–5 Eylül 2021 tarihleri arasında İSTANBUL-PARK yarış pistinde yapılacak olan yarışmaya tasarımını yaptığımız ‘NEKES’ isimli aracımız ile katılmak üzere başvurumuzu yaptık. Önceki araçlarımıza göre daha hafif, aerodinamik özellikleri iyileştirilmiş ve enerji sarfiyatı daha düşük olacak bu araç ile derece yapmayı ümit ediyoruz. Bu aracın imalatına başlamak için üniversitemiz ve TÜBİTAK’ın yanında Elazığ Belediyesi, Elazığlı sanayici ve iş adamlarından da destek bekliyoruz.”

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ise TEKNOFEST Elektrikli Araç kategorisinde yarışmaya katılacak FÜTEK öğrenci topluluğu üyeleri ve danışman hocalarını tebrik ederek, düzenlenecek olan yarışmalarda başarılar diledi.

Kaynak: Rektörlük Basın Yayın ve Halkla İlişkiler