Fırat Üniversitesinde “Bir Şeyler Yanlış Yapılıyor Olmalı” adlı konferans düzenlendi. Konferansta toplumun sokak hayvanlarına karşı tutum ve davranışları üzerinde duruldu.
Konferans öncesi bir konuşma yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, “Bizim ülkemizde bugün bir mevzuat var. Bu da özetle sokak hayvanlarının yakalanması, rehabilite edilmesi ve kısırlaştırılıp yakalandıkları yerlere bırakılması şeklinde özetleyebileceğimiz bir mevzuat. Bu mevzuatın gereğinin yapılması lazım. Bizim istediğimiz budur. Eğer varsa eksiklikler toplum olarak uzlaşma içerisinde, toplumsal uzlaşmayla eksiklerin giderilmesi ve etkili bir şekilde bu mevzuatın uygulanmasını sağlamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon programının çok fazla ilerlemediğini belirten Hayvan Refahı Derneği Başkanı ve Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Özen, “Rehabilitasyon programı içerisinde Türkiye ne yapıyor ya da dünyada da neler yapılıyor? Sayın dekanın da söylediği gibi bir rehabilitasyon projesi içerisinde hayvan hastalıklarıyla mücadele ofisinin yakala-kısırlaştır-aşıla-bırak politikasını uyguluyor. Yani mahalli idareler; belediyelerin, büyükşehirlerin olmadığı yerlerde belediyeler ve özel idarelerde büyük şehirde tüm belediyeler sahipsiz hayvanları, evsiz hayvanları buldukları yerlerde alıyorlar, getiriyorlar barınaklara. Onların adı geçici barınaktı aslında. Barınaklarda onların rehabilitasyonu yani kısırlaştırılması, aşılaması, bakımı yapıldıktan sonra doğal ortama alındıkları yere bırakıyorlar. Proje bu. Aslında dünya sağlık örgütü tarafından hayvan refahı standartlarına uygun stratejisinde bunun yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu günün anısına Prof. Dr. Abdullah Özen’e plaket takdim etti.
Kaynak: F.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü