Hatay Yayladağı’nın glikozsuz ve tamamen doğal lokumu             

0
845

Haber: Merve Ceylan

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde, yarım asırdır üretilen Yayladağı lokumunun ünü ülke sınırlarını aştı. Almanya ve Fransa’ya ihraç edilen lokum, glikozsuz ve tamamen doğal içeriğe sahip olması nedeniyle yoğun talep görüyor.

Lokumun ağızda kolayca erimesi ve dişe yapışmaması da talebi arttıran sebeplerden diğerleri. İçinde hiçbir katkı maddesi bulundurmayan Yayladağı lokumunun 12 çeşidi var. Bunlar; fındıklı, cevizli, güllü, naneli, limon aromalı, çifte kavrulmuş ve kuşlokumu.

Yayladağı lokumu haftada 5 ton üretiliyor. Bunun 3 tonu yurt içi, 2 tonu ise yurt dışı pazarına sunuluyor.

Yayladağı lokumunun tarifi ise şu şekilde:

İlk olarak şeker, su ve nişasta 1,5 –2 saat kaynatıldıktan sonra tablalara dökülür. Bir gün tablalarda dinlendirildikten sonra, kesim işlemi yapılır. İçerisinde kuruyemiş ve aroma bulunan lokum çeşitlerinin yapımında ise kuruyemiş ve aroma miktarına göre su ilave edilir. Daha sonra kesimi yapılan lokumlar raflardaki yerlerini alır.