Haber: Osman Caner Koç
Orman işçileri başta olmak üzere, doğada çalışma ortamı olan kişiler tarafından kullanılan kuksa bardaklar, artık hem bardak hem de süs malzemesi olarak tüm dünyada popüler hale geldi.
Geçmişten bugüne tarihe şahitlik eden kuksa bardaklar, birçok doğasever ve dağcının favori eşyası olarak varlığını sürmeye devam ediyor. Finlandiya’nın kuzey kısmında üretilmeye başlanan ve binlerce yıllık geleneği olan bu ürün, bölge halkı için kültürel bir değer taşıyor ve insan-doğa arasındaki bağı temsil ediyor. Öyle ki kuksaya isim vererek onunla özel bağ kuran insanlarda var. Eski bir inanışa göre kuksa sahibini vahşi doğaya karşı koruyan bir eşya.
Kuksa yapımında huş ağacının “tümör” bölümü tercih ediliyor. Bu bölüm ağacın dışında gelişiyor. Bu bölüm sayesinde kuksa bardaklar hem sağlam hem de estetik oluyor. Türkiye’de de kuksa bardaklar şimşir ağacından üretiliyor.
Kuksanın yararları ve kullanım kolaylıkları
Kuksanın sert olması onu doğa şartlarında zarar görmeyecek ve kullanımı kolay bir ürün haline getiriyor. Her hava şartında da çıplak elle rahatça tutulabiliyor. Ağırlık merkezi ayarı, geniş ve altının düz olması sebebiyle diğer bardaklar gibi devrilme riski de yok. Ağaç yapısı kaynağı ile içeceklere de aroma katıyor. Temizlenmesi de son derece kolay, sadece soğuk su ile temizlemek yeterli. İçeceklerinde sıcaklıklarını koruyor. Doğru malzemeden yapılan ve kaplanan bir ürün 300 yıl dayanabiliyor.